zondag 2 november 2014

Zarzuela (Catalonië, Spanje)

ZARZUELA

500 gram mosselen
500 gram kokkels of venusschelpen
50 milliliter sherry
50 milliliter brandy of cognac
5 pijlinktvisjes, schoongemaakt
50 gram bloem
50 gram visfilet met vel (bijvoorbeeld dorade, koolvis, kabeljauw)
100 milliliter olijfolie
1 ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
2 laurierblaadjes
3 grote tomaten, gehalveerd, zaadlijsten verwijderd, in blokjes
½ theelepel saffraandraadjes
30 gram blanke amandelen
2 biscuitjes (Mariabiscuits)
75 gram bladpeterselie, fijngehakt
partjes citroen, voor erbij


Zet de schelpen in de gootsteen onder water en gooi alle schelpen die blijven drijven weg. Laat de schelpen uitlekken in een vergiet en doe ze in een ruime pan. Schenk de sherry en brandy erbij, leg een deksel op de pan en breng aan de kook. Kook de schelpen 5 minuten tot ze allemaal open staan. Schud de pan af en toe. Giet de schelpen af door een vergiet en vang het kookvocht op. Gooi schelpen die niet open zijn weg. Neem de mosselen en het grootste deel van de kokkels uit de schelp. Snijd de inktvislijven in ringen van 1 centimeter en snijd het bovenste stuk met de oogjes van de tentakels en gooi weg. Wentel de inktvisringen en tentakels door de bloem en schud overtollige bloem af. Verhit de helft van de olie in een koekenpan en bak de inktvis in 2 - 3 minuten goudbruin. Neem de inktvis uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi de visfilets met zout en peper, haal ze door de bloem en bak ze kort aan beide kanten in de hete olie, 1 minuut aan elke kant. Schep de vis uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Maak de pan schoon en verhit de rest van de olie. Bak de ui met de knoflook en laurier 3 minuten op matig vuur. Voeg de tomaat toe en bak deze 1 - 2 minuten mee. Voeg de saffraan toe, schenk het schelpenkookvocht erbij en breng aan de kook. Stamp intussen de amandelen en biscuitjes fijn in een vijzel en roer het kruim door de saus zodat de saus bindt. Voeg de gebakken vis en schelpen toe aan het gerecht. Warm alles nog even door met de deksel op de pan. Bestrooi het gerecht met peterselie en versgemalen peper. Serveer met partjes citroen.

4 personen

voedingswaarde : 550 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gebied : Catalonië, Spanje
gerechtsoort : visgerecht

bron : Delicious. juni 2013
Een reactie posten