maandag 20 oktober 2025

Durban Lamscurry (Durban, KwaZoeloe-Natal, Zuid-Afrika)

DURBAN LAMSCURRY

2 grote uien
2 groene chilipepers
60 milliliter olie
1 stuk gember zo groot als een duim
1 teentje knoflook
2 kaneelstokjes
2 laurierblaadjes
1 takje verse curryblaadjes
1 kilogram lams- of schapenvlees (in hapklare stukjes gesneden)
1 theelepel masala
1 – 2 theelepels chilipoeder
2 theelepels kerriepoeder
1 theelepel korianderpoeder
½ theelepel kurkumapoeder
1½ theelepel zout
1 tomaat
1 eetlepel tomatenpuree
3 – 4 middelgrote bloemig kokende aardappelen
wat fijngehakte koriander als garnering
wat verse curryblaadjes als garnering


Pel de uien en snijd ze in dunne plakken. Snijd de groene chilipepers in de lengte in. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de uien goudbruin. Schil de gember en pel het teentje knoflook. Maal beide in een vijzel tot een fijne pasta. Voeg de gember-knoflookpasta, kaneelstokjes, laurierblaadjes, curryblaadjes en groene chilipepers aan de uien toe.
Doe het vlees erbij en bak ook dat aan. Voeg zodra het vlees lichtbruin is masala, chili-, kerrie-, koriander- en kurkumapoeder toe en meng dit goed met het vlees. Voeg zout toe en laat alles op een lage temperatuur ten minste 10 minuten bakken. Was de tomaat, snijd hem in stukjes en doe die met de tomatenpuree in de koekenpan. Laat alles koken tot de tomaten zacht zijn.
Schil de aardappelen en snijd ze in de lengte doormidden. Voeg ze dan toe met een beetje water (½ kopje) en laat ze op een gemiddelde tot lage temperatuur koken tot ze gaar zijn en de saus indikt. Roer intussen niet om te voorkomen dat de aardappelen uit elkaar vallen. Schud de pan liever voorzichtig een beetje heen en weer.
Garneer met curryblaadjes en koriander. Giet er als de saus te dik is nog wat water bij. Serveer met roti, rijst of in bunny chow. Daarbij zijn ook wortel- of tomaat-uiensambal heerlijk.

6 personen

gebied : Durban, KwaZoeloe-Natal, Zuid-Afrika
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Mzansi : De authentieke Zuid-Afrikaanse keuken / Ivana Sanshia Ströde

Geen opmerkingen: