SAMOSA’S
In de negentiende eeuw werden 150.000 Indiers overgebracht naar Zuid-Afrika om daar als leerling-arbeiders te gaan werken op de suikerplantages van Natal en nu vormen zij drie procent van de bevolking van het land, die uit 39,8 miljoen mensen bestaat. Veel van hun gerechten - zoals de samosa’s - zijn nu geheel ingeburgerd in Zuid-Afrika, nadat ze in de loop der tijd enigzins zijn aangepast aan de smaak van de bevolking.
Deze samosa’s zijn nogal heet van smaak en het citroensap in de vulling vormt een mooie teenhanger voor de ‘warme’ smaken van de chilipepers, de gember en de garam masala. Ze kunnen zonder vlees worden bereid - voeg dan wat kleine blokjes wortel en doperwten of andere groenten toe.
olie
1 ui, fijngehakt
250 g gaar lamsvlees of kip, fijngehakt
250 g gemengde groenten, kleingesneden en halfgaar gekookt
2 teentjes knoflook, uitgeperst
½ theelepel kurkuma
2 verse groene chilipepers, van de zaadjes ontdaan en fijngehakt
1 theelepel geraspte verse gemberwortel
zout
1 theelepel garam masala
4 lente-uitjes, fijngehakt
1 eetlepel fijngehakte verse koriander
limoen- of citroensap
300 g filodeeg (verkrijgbaar bij een Turkse kruidenier)
Verwarm de oven voor op 200 ºC.
Verhit een beetje olie in een pan en fruit de ui tot deze glazig ziet. Voeg het vlees en de groenten toe en roer alles goed door elkaar.
Doe de knoflook, kurkuma, chilipepers, gemberwortel en wat zout erbij en laat het geheel zachtjes doorbakken tot het goed gemengd en droog is.
Voeg de garam masala, de lente-uitjes, de koriander en wat limoen- of citroensap toe; roer alles goed door elkaar en haal de pan van de warmtebron.
Snijd het deeg in lange repen (25 x 9 cm). Doe een theelepel van de vleesvulling in het midden van elke reep deeg en vouw het deeg zodanig dat er een driehoekig ‘pakje’ ontstaat.
Schik de samosa’s op een licht ingevette bakplaat en bak ze 15 minuten in de voorverwarmde oven (keer ze tijdens het bakken een keer om).
12 stuks
land : Zuid-Afrika
gerechtsoort : snack
bron : Verandering van Spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige gerechten / Troth Wells
maandag 20 oktober 2025
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten