maandag 20 oktober 2025

Biltong (Zuid-Afrika)

BILTONG (ZUID-AFRIKAANS GEDROOGD VLEES)

1 kilogram mager zacht vlees (rund, struisvogel of wild)
75 milliliter hoogwaardige azijn (rode wijnazijn, moutazijn of vruchtenazijn)
2½ eetlepel zwarte peperkorrels
2½ eetlepel korianderzaad
2½ eetlepel grof zeezout
1½ eetlepel bruine suiker


Snijd het vlees eerst met een scherp mes in stukken van ongeveer 5 centimeter, dwars op de vezels. Verwijder dan het losse vet en de pezen. Wrijf het vlees in met azijn. Kneus de peperkorrels en het korianderzaad in een vijzel en meng dit met zout en bruine suiker.
Bestrooi de bodem van een glazen of porseleinen vorm met het specerijenmengsel. Leg daar telkens een laag vleesreepjes op en bestrooi iedere laag weer met het specerijenmengsel.
Laat het vlees nu 12 uur in het specerijenmengsel rusten in de koelkast.
Haal het daarna uit de vorm en schud het losse zout eraf. Hang het op aan een vleeshaak, liefst op een donkere, goed geventileerde en droge plaats. De temperatuur moet 6 – 8°C zijn. Als je geen vleeshaak hebt, kan je 3-5 spiesen horizontaal in het vlees steken. Wikkel dan touwtjes om de spiesen en het vlees, bind ze vast en hang ze verticaal op.
Na 10 dagen is het vlees gedroogd en heeft het ongeveer de helft van zijn gewicht verloren. Het wordt dan in vetvrij papier gewikkeld en koel bewaard. De biltong is nu ongeveer 3 weken houdbaar.

4 personen

gebied : Zuid-Afrika
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Mzansi : De authentieke Zuid-Afrikaanse keuken / Ivana Sanshia Ströde

Geen opmerkingen: