zaterdag 9 oktober 2021

Chim Cut Nuong (Vietnam)

CHIM CUT NUONG (GEROOSTERDE KWARTEL MET INGELEGDE PRUIMEN)

3 tenen knoflook, fijngesneden
3 sjalotten, fijngesneden
½ theelepel versgemalen zwarte peper
4 theelepels suiker
2 eetlepels medium dry sherry
1 eetlepel nuoc mam (vissaus)
1 eetlepel slaolie
6 kwartels, uitgebeend en opengeklapt
6 hele ingelegde gesuikerde zure pruimpjes
1 kaneelstokje
1 eetlepel hoisinsaus
snufje gedroogde chilivlokken
2 theelepels maïzena
1 middelgrote courgette, schuin in dikke plakken gesneden
1 kleine gele courgette, schuin in dikke plakken gesneden
1 kleine ui, in vieren gesneden
6 middelgrote champignons
6 bamboe spiezen van 25 centimeter lang


Meng de knoflook, sjalotten, peper, suiker, 1 eetlepel van de sherry, de vissaus en de olie in een klein kommetje. Leg de kwartels in een enkele laag in een grote platte ovenschaal en giet de marinade eroverheen. Bedek elke kwartel helemaal met de marinade en marineer ze 2 uur bij kamertemperatuur of afgedekt een hele nacht in de koelkast.
Doe de pruimpjes in een steelpannetje met 3½ deciliter water en voeg het kaneelstokje toe. Breng het geheel op hoog vuur aan de kook. Draai het vuur lager en laat het geheel 12 minuten zachtjes koken totdat de pruimpjes zacht zijn. Neem de pruimpjes uit het vocht en verwijder de pitten. Hak de pruimpjes fijn en doe ze terug in het vocht. Roer er de hoisinsaus, de resterende eetlepel sherry en de chilivlokken door en laat het geheel een paar minuten sudderen. Vermeng de maïzena met 2 theelepels water en doe hem bij de saus. Breng al roerend weer aan de kook en laat de saus 2 minuten koken totdat hij dik is. Neem de pan van het vuur en zet de pruimensaus apart tot gebruik.
Verwarm de grill voor. Steek de groenten afwisselend aan de spiezen. Leg ze op een bakblik en bestrijk ze aan beide kanten met de pruimensaus.
Leg de kwartels in een enkele laag op een bakblik met de velkant omlaag. Rooster ze 1 minuut op 15 centimeter van de hittebron. Draai de kwartels om en rooster ze nog 3 minuten totdat het vel diepbruin is en het vlees gaar maar nog sappig; draai het bakblik zo nodig. Neem uit de oven en houd de kwartels warm.
Rooster de spiezen 3 minuten per kant totdat de groenten zacht en diepbruin zijn. Giet 1 eetlepel warme saus over elke kwartel en serveer ze direct met de groentespiezen.

2 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Vietnamese keuken : Meer dan 150 authentieke recepten / Binh Duong & Marcia Kiesel

Geen opmerkingen: