zaterdag 9 oktober 2021

Chim Cut Roti (Hue, Vietnam)

CHIM CUT ROTI (KWARTEL-ROTI)

600 gram gekookte rijst (van 300 gram rauwe rijst)
1 sjalot, in dunne plakjes gesneden
4 teentjes knoflook, geplet
½ theelepel versgemalen zwarte peper
4 theelepels bruine suiker
¼ theelepel vijfkruidenpoeder
1 eetlepel sojasaus
1 theelepel sesamolie
4 theelepels nuoc mam (vissaus)
6 kwartels, door de ruggengraat en het borstbeen doormidden gesneden
5 eetlepels slaolie
15 gram boter
1 kleine ui, in dunne plakken gesneden
250 gram kleine champignons, de steeltjes verwijderd
4 eetlepels droge witte wijn
¼ liter kokosfrisdrank


Bereid de witte rijst en zet deze apart.
Stamp de sjalot, 3 van de teentjes knoflook, de peper en de bruine suiker samen in een vijzel. Roer er het vijfkruidenpoeder, de sojasaus, de sesamolie en 2 theelepels van de vissaus door. Leg de kwartels met e velkant naar boven naast elkaar in een grote vlakke schaal. Giet de marinade eroverheen en wrijf de vogeltjes er goed mee in. Marineer de kwartels ten minste 2 uur of afgedekt een hele nacht in de koelkast.
Verhit 4 eetlepels van de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur totdat de olie begint te roken. Doe drie van de kwartels met de velkant omlaag in de pan en bak ze 3 minuten totdat ze bruin en knapperig zijn. Draai ze om en bak de andere kant ook 3 minuten. Leg ze op een bord en herhaal met de andere drie kwartels.
Giet de olie uit de koekenpan en doe er de resterende olie en de boter in op middelhoog vuur. Voeg de ui, de resterende teen knoflook en de champignons toe en bak onder af en toe roeren 3 minuten totdat de uien zacht beginnen te worden. Voeg de wijn toe en laat alles nog 1 minuut garen. Giet de kokosfrisdrank in de pan en kook de saus nog 2 minuten. Leg de kwartels in de saus en giet eventueel het uitgelopen vocht van de kwartels in de pan. Dek de pan af en verhit het geheel 7 minuten totdat de saus licht is ingedikt en de kwartels door en door warm zijn. Roer de resterende vissaus door de saus en serveer met de rijst of met stokbrood.

2 personen

gebied : Hue, Vietnam
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Vietnamese keuken : Meer dan 150 authentieke recepten / Binh Duong & Marcia Kiesel

Geen opmerkingen: