XOI GAC (ORANJE BRUIDSRIJST)
400 gram kortkorrelige of kleefrijst
1 of 2 grote bananenbladeren
60 gram gesmolten boter
½ theelepel tomatenpuree
¼ theelepel xoi gat (wortelpoeder), naar keuze
½ theelepel zout
4 theelepels suiker
6 pandanbladeren, naar keuze, of 1 zakje vanillesuiker
Was de rijst een paar maal in ruim water. Doe de rijst in een kom met water en laat hem een hele nacht staan. Laat hem de volgende dag uitlekken in een vergiet en laat hem onder regelmatig omschudden staan totdat hij helemaal droog is.
Bekleed het rek van een grote stoompan met de bananenbladeren en vul de pan met 9 centimeter water. Breng het water aan de kook.
Doe de rijst in een kom en roer er boter, tomatenpuree, wortelpoeder, zout, suiker en eventueel vanillesuiker doorheen. Spreid het rijstmengsel uit over de bananenbladeren en vorm het in het midden tot een bergje. Leg eventueel de pandanbladeren bovenop. Dek de pan af en stoom het geheel 35 minuten totdat de rijst gaar is. U zult eventueel meer water moeten toevoegen als u merkt dat de pan geen geluid meer maakt of als u een aanbrandlucht begint te ruiken. Serveer warm of op kamertemperatuur.
6 personen
gebied : Vietnam
gerechtsoort : bijgerecht
bron : De Vietnamese keuken : Meer dan 150 authentieke recepten / Binh Duong & Marcia Kiesel
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten