KEM MIT (NANGKA-IJS)
De nangka is een lid van dezelfde familie als de broodvrucht, een enorm grote zemelrijke vrucht die als basisvoedsel wordt gegeten in het gebied rond de Stille Zuidzee. Nangka is heel anders, met vochtig, geurig geel vruchtvlees. Hij is in ons land bijna alleen in blik te koop, maar behoudt desondanks zijn verfijnde, betoverende smaak. Om zo te eten kunt u het best de soort op lichte siroop nemen. Voor zacht, romig ijs gebruikt u nangka op zware siroop waaraan u geen suiker meer hoeft toe te voegen. Dit ijs heeft een hoog aandeel vruchten in verhouding tot de room en behoudt zijn zijdeachtige structuur en zijn tropische smaak een week in de vriezer. Het is rijk en exotisch, en een bolletje ervan na een Vietnamese maaltijd is kalmerend en heel lekker.
een pot of blik nangka op siroop (300 gram)
2 ½ eetlepel limoensap
1 eetlepel kirsch of cognac, naar keuze
175 gram dunne room (koffieroom)
Laat de nangka uitlekken en bewaar de siroop. Pureer de nangka in de foodprocessor in 2 minuten tot een heel gladde puree en schraap daarbij de wanden van de kom een paar maal schoon. Doe de puree in een middelgrote kom en roer er de siroop en de resterende ingrediënten door. Doe de massa in een ijsmachine en draai er ijs van volgens de gebruiksaanwijzing van de machine.
Voor ½ liter
gebied : Vietnam
gerechtsoort : nagerecht
bron : De Vietnamese keuken : Meer dan 150 authentieke recepten / Bing Duong & Marcia Kiesel
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten