woensdag 20 mei 2020

(Bloed)sinaasappels met walnoten, gesmoorde witlof en gorgonzola (Chicago, Illinois, Verenigde Staten)

(BLOED)SINAASAPPELS MET WALNOTEN, GESMOORDE WITLOF EN GORGONZOLA

8 (bloed)sinaasappels
2 worteltjes
1 ui
½ zakje verse selderij (à 50 gram)
2 theelepels milde olijfolie
2 struikjes witlof
2 theelepels suiker
zout
peper
1 zakje walnoten (45 gram)
120 gram gorgonzola op kamertemperatuur
1 eetlepel roerbakolie


4 Sinaasappels uitpersen. In pan sinaasappelsap 20 à 30 minuten laten koken tot iets stroperige massa ontstaat. Worteltjes wassen, schoonmaken en fijnsnijden. Ui pellen en fijnhakken. Selderij fijnknippen. In pan olijfolie mild verhitten en wortel, ui en selderij 5 minuten bakken, af en toe omscheppen. Intussen witlof wassen en klein stukje van onderkant snijden. Witlof en suiker toevoegen. Zoveel water erbij schenken dat witlof voor 2/3 deel onderstaat. Witlof afgedekt 15 minuten koken.
Witlof uit pan nemen en 40 milliliter kookwater bewaren. Sinaasappels dik schillen tot op vruchtvlees. Sinaasappels overdwars in plakken van 1 centimeter dik snijden. Witlof in lengte in vieren snijden.
In pan opgevangen kookwater met witlof verhitten. In andere pan sinaasappelsap met sinaasappelplakken verhitten. In kom witlof met 2 eetlepels kookvocht, zout en peper omscheppen. Walnoten fijnhakken. Gorgonzola in stukjes snijden.
Warme sinaasappelplakken over vier borden verdelen. Witlof erop leggen. Walnoten en gorgonzola erover strooien. Sinaasappelsap, kookvocht van witlof en olie eromheen sprenkelen. Bestrooien met peper.

4 personen

voedingswaarde : 275 kcal p.p.
bereidingstijd : 60 minuten

gebied : Chicago, Illinois, Verenigde Staten
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Charlie Trotter, in Allerhande mei 1998

Geen opmerkingen: