RIBEYE MET RODE-WIJNSAUS, GEBAKKEN AARDAPPELS EN WITLOF
600 gram vastkokende aardappels, geschild
5 eetlepels roomboter, in blokjes
1 teentje knoflook, geperst
100 milliliter volle rode wijn
1 pot vleesfond (380 milliliter)
1 eetlepel tijm
1 eetlepel koude roomboter, in blokjes
500 gram witlof
4 ribeyes
1 eetlepel olie
4 sjalotten, gesnipperd
Aardappels in gelijke partjes snijden en droogdeppen. In (hapjes)pan 2 eetlepels boter verhitten. Aardappels toevoegen, met zout en peper bestrooien en in 20 minuten afgedekt op laag vuur gaar laten worden. Pan regelmatig schudden (deksel niet van pan nemen!). In steelpan knoflook in 1 eetlepel boter fruiten. Wijn erbij schenken en op hoog vuur kort inkoken. Vleesfond en tijm toevoegen en laten inkoken tot sausdikte. Koude boter snel met garde door jus kloppen. Saus met zout en peper op smaak brengen en warm houden. Witlof halveren en in de lengte in repen snijden. In koekenpan witlof in 2 eetlepels boter in 10 minuten goudgeel bakken, af en toe omscheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Grillpan verhitten. Ribeye met zout en peper bestrooien en met olie bestrijken. Vlees op hoog vuur 4-8 minuten grillen, halverwege keren. Aardappels, witlof en ribeye over vier borden verdelen. Sjalot en saus over vlees scheppen.
4 personen
voedingswaarde : 495 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Allerhande oktober 2004
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten