zaterdag 8 november 2008

Pavlova (Australië)

PAVLOVA (SCHUIMTAARTBODEM MET FRUIT)

± 1 el maïzena
3 eieren (nr. 2)
200 g witte basterdsuiker
1½ zakje vanillesuiker
2 kiwi’s*
± 1 bakje aardbeien (150 g)*
10 passievruchten*
½ l slagroom
50 g suiker
1 zakje klopvast
1 zakje taartengeleipoeder (helder)

* U kunt ook alleen kiwi of een andere vrucht zoals banaan nemen.

Oven voorverwarmen op 50 ºC. Vel bakpapier van 21 x 31 cm invetten. Bestuiven met maïzena. Hiervan bakvorm vouwen van 18 x 28 cm met opstaande rand van 3 cm. Zijkanten vastmaken met niet geplastificeerde paperclips. Op bakplaat zetten. Eieren splitsen (Dooiers worden niet gebruikt.) In kom eiwit stijfkloppen. Beetje bij beetje basterdsuiker en vanillesuiker toevoegen en erdoor kloppen. Blijven kloppen tot eiwit in pieken blijft staan. Overdoen in bakvorm en gladstrijken. Eén richel onder midden van oven, eiwit in ± 1¼ - 2 uur laten drogen. Schuimplak in oven koud laten worden. Voorzichtig bakvorm verwijderen. (Schuimplak ziet er ingezakt uit.) Tot gebruik afgedekt bewaren.
Kiwi’s dun schillen en in plakjes snijden. Aardbeien wassen en kroontjes verwijderen. Aardbeien overlangs halveren. Passievruchten halveren. Met theelepel vruchtvlees eruit lepelen en in kommetje doen. In kom slagroom met suiker en klopvast stijfkloppen. Van schuimplak met scherp mes harde randen afsnijden. helft van slagroom op schuimplak uitspreiden. Hierop kiwi en aardbeien rangschikken met daartussenin passievruchtvlees. In kopje met 1 dl koud water geleipoeder tot glad papje roeren. In steelpan 1½ dl water aan de kook brengen. Al roerende papje toevoegen. 1 min. blijven roeren. Iets laten afkoelen. Hiermee kiwi en aardbeien licht bestrijken. (Rest van gelei wordt niet gebruikt.) In spuitzak met kartelspuitmond rest van slagroom scheppen. Slagroomrand op bovenkant van taart spuiten. In nog ± 30 min. gelei laten opstijven. Tot gebruik in koelkast zetten.
Taart in 8 stukken snijden.

8 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 1¼ uur / 45 min.

land : Australië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Tip februari 1988

Geen opmerkingen: