BARA-ZUSHI (SUSHIRIJST MET GARNALEN EN OMELETREEPJES)
De bouillon in dit recept wordt gemaakt door champignonsteeltjes te koken in weekwater van gedroogde paddenstoelen.
500 gram kortkorrelige Japanse rijst, verschillende malen gewassen en een half uur uitgelekt
2½ deciliter paddenstoelenbouillon, visbouillon of dashi
1 eetlepel mirin
1 eetlepel lichte sojasaus
125 gram gebakken tofoeblokjes
30 gram gedroogde garnalen
8 rauwe grote garnalen of scampi’s, schoongemaakt en gehalveerd
60 gram gedroogde shiitakes, geweekt, steeltjes verwijderd en kapjes in plakjes gesneden
125 gram verse shiitakes, steeltjes verwijderd en kapjes in plakjes gesneden
125 gram kleine champignons, steeltjes verwijderd
125 gram peultjes, gehalveerd
2 theelepels arachideolie of plantaardige olie
1 ei en 2 eidooiers, losgeklopt, tot dun omeletje gebakken en in dunne reepjes gesneden
DRESSING
2 eetlepels poedersuiker
1 deciliter rijstazijn
1 theelepel zout
1 eetlepel warm water
Doe de rijst in 7½ deciliter kokend water en laat hem, zonder deksel op de pan, 10 minuten koken, totdat het water is opgenomen. Schep de rijst om en zet de pan, met deksel erop, 10 tot 12 minuten op een zo laag mogelijk vuurtje.
Haal de pan van de warmtebron. Laat hem, met de deksel erop, 5 minuten op een natte theedoek staan. Doe de rijst in een glazen kom.
Meng de ingrediënten voor de dressing en giet die beetje bij beetje over de rijst. Roer voorzichtig en zet de rijst op een koele plek.
Verwarm de paddenstoelen- of visbouillon. Voeg na 2 minuten de mirin en de sojasaus toe en breng de bouillon aan de kook. Voeg de gebakken tofoe en de gedroogde garnalen toe en laat de bouillon 3 minuten zachtjes koken. Giet de bouillon af in een koekenpan; bewaar de tofoe en de garnalen.
Zet de koekenpan met de bouillon op een hoog vuur. Doe de grote garnalen erbij en roer de bouillon 1 minuut door. Voeg alle paddenstoelen en de peultjes toe en laat 2 minuten koken. Roer goed; de vloeistof moet verdampen. Voeg de olie toe, roer goed en haal de pan van het vuur.
Verdeel de rijst over een platte schaal. Meng er de achtergehouden tofoe en garnalen en het grootste deel van de paddenstoelen, peultjes en grote garnalen door. Houd de rest apart ter garnering. Garneer het gerecht met de reepjes omelet en de achtergehouden ingrediënten.
4 personen
gebied : Japan
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Het beste uit Oosterse keukens / Sri Owen
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten