FOE YONG HAI
Samen met babi pangang en tjap tjoy behoort foe yong hai tot de top drie klassiekers van de Chin. Ind.-menukaart. Foe yong hai is een omelet met groente en kip die geserveerd wordt met een zoetzure saus. Het gerecht komt oorspronkelijk uit de Kanton-regio en wordt origineel geserveerd met ‘crab’ (‘hai’ in het Chinees). Voor het maken van een goede foe yong hai is het belangrijk dat je ingrediënten al voorgekookt zijn en dat ze goed droog zijn. Hierdoor hoef je je ei niet al te lang door te laten garen, zodat het nog sappig en zacht is vanbinnen en je geen waterige omelet krijgt.
200 gram kipfilet, gemarineerd en kort gebakken
½ wortel (40 gram), geblancheerd en julienne gesneden
½ witte ui (40 gram), in blokjes van 1 centimeter
40 gram bamboescheuten uit blik, julienne gesneden
40 gram champignons, in plakjes
40 gram prei, gewassen en in ringen van 1 centimeter
½ theelepel zout
½ theelepel kippenbouillonpoeder
5 eieren
5 eetlepels neutrale olie
125 milliliter foe-yong-haisaus
Meng alle ingrediënten, behalve de olie en de foe-yong-haisaus, in een kom.
Verhit de olie in een wok tot het licht gaat roken. Giet het mengsel in de pan en draai het vuur middelhoog. De zijkanten van de omelet zullen als eerste stollen. ‘duw’ dit telkens naar het midden toe tot alles grotendeels gestold is, maar: liever een iets minder gestolde omelet dan een volledig gestolde. Vouw de omelet dubbel en bak 1½ minuut per zijde op middellaag vuur.
Warm intussen de foe-yong-haisaus op in een steelpannetje.
Schep de omelet op een serveerbord en giet de saus er royaal overheen.
3 - 4 personen
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Chin. Ind. rest. kookboek : De levens en keukens voor en achter het doorgeefluik / Danny Lee, Ka Fai Lee, Sun Li en Yan Ting Yuen
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten