zaterdag 9 november 2024

Wén Qié Zi (China)

WÉN QIÉ ZI (GEMARINEERDE AUBERGINE)

Aubergine is een van de meest geliefde groenten uit de Chinese keuken. In dit gerecht worden de aubergines extra op smaak gebracht door ze 2 uur te marineren.

2 grote aubergines
20 gram verse gemberwortel
4 eetlepels tomatenketchup
4 eetlepels lichte sojasaus
3 eetlepels rijstwijn
2 eetlepels gembersiroop
3 eetlepels olijfolie
250 milliliter groentebouillon
2 eetlepels ongeroosterde sesamzaadjes
2 eetlepels water
1 eetlepel maïzena
1 theelepel zout
¼ theelepel fijngemalen zwarte peper
1 theelepel sesamolie


Verwijder de uiteindes van de aubergines en snijd ze in de lengte in 4 plakken. Snijd vervolgens in blokjes. Schil de gember en hak fijn.
Meng ineen kom de tomatenketchup, sojasaus, rijstwijn en gembersiroop tot een marinade. Voeg de aubergineblokjes toe en laat ze 2 uur marineren.
Verhit de olijfolie in een wok en fruit de gember lichtbruin. Voeg de auberginereepjes toe en roerbak 3 minuten. Voeg de bouillon toe en dek de wok af met een deksel. Breng aan de kook en laat ongeveer 15 minuten op zacht vuur stoven.
Rooster ondertussen de sesamzaadjes in een droge koekenpan.
Meng in een kopje het water met de maïzena en roer het door de zacht geworden aubergines. Voeg het zout, de peper en sesamolie toe.
Schep de gestoofde aubergines op een bord, garneer met de geroosterde sesamzaadjes en serveer met gekookte rijst.

2 - 4 personen

gebied : China
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Maancake & Jasmijn : 100 Geheime recepten van Chinese moeders / Maria Lam en Julie Ng

Geen opmerkingen: