vrijdag 8 november 2024

Kreeft met zeeduivel (China)

KREEFT MET ZEEDUIVEL

Deze schotel is een lust voor het oog en de tong. Al klinkt het extravagant, troost u met de gedachte dat hij gemakkelijk te bereiden is en er ondanks zijn eenvoud zo feestelijk uitziet.

1 middelgrote kreeft, levend of gekookt
600 gram zeeduivel, gefileerd en ontveld
¼ - ½ theelepel zout
witte peper
1 theelepel maïzena
1 theelepel suiker
8 grote rauwe gepelde garnalen
3 plakjes gemberwortel, fijngesnipperd
2 eetlepels fijngesnipperde lente-ui, alleen het groen
6 deciliter maïsolie, om te frituren


Stoom een levende kreeft eerst 10 minuten boven flink kokend water. Neem van het vuur en haal de staart van de romp. Leg de staart omgekeerd neer en knip hem overlangs open, zodat het vlees er later gemakkelijk uit te halen is. Snijd de kreeft overdwars in plakken. Kraak de scharen en haal het vlees eruit.
Snijd de vis in plakjes van 5 x 1 centimeter. Doe ze in een kom met het zout, witte peper naar smaak, maïzena en suiker. Snijd de garnalen op de rug in, verwijder de aders. Bestrooi daarna licht met zout en peper.
Verhit de olie in een wok of frituurpan tot 100 – 150°C en roerbak de vis; roer zachtjes om de stukjes uiteen te houden. Schep ze met een schuimspaan op een verwarmd bord.
Frituur de garnalen ongeveer 30 seconden tot ze gaar en stevig zijn. Schep ze uit de pan.
Verhit een wok op hoog vuur en maak 1 eetlepel van de warme olie heet. Voeg de gebakken vis, gember, plakken kreeft en vlees uit de scharen toe en roerbak 1 minuut. Draai het vuur uit.
Neem de plakken kreeft uit de pan en schik ze in het midden van een verwarmde schotel. Leg het vlees uit de scharen en stukjes vis in gelijke porties aan weerskanten en bestrooi met groene lente-ui om het wit van het vlees te accentueren. Garneer de randen met garnalen in dezelfde kleur als de kreeft.

8 personen

gebied : China
gerechtsoort : visgerecht

bron : Chinees koken : Spectaculaire gerechten voor feesten, cocktailparty’s, buffetten, diners / Lisa Kinsman

Geen opmerkingen: