maandag 27 april 2020

Bonen uit Havana (Havana, Cuba)

BONEN UIT HAVANA

350 gram zwarte bonen, 1 nacht geweekt in koud water
6 eetlepels olijfolie
2 grote rode uien, in dunne ringen
6 tenen knoflook, uitgeperst
2 rode paprika’s, zaadlijsten verwijderd, in dunne ringen
2 gele paprika’s, zaadlijsten verwijderd, in dunne ringen
450 gram witte kool, fijngesneden
grote handvol koriandersteeltjes, fijngehakt
grote handvol korianderblad, fijngehakt
grote handvol oreganoblad, fijngehakt, en extra ter garnering
tabasco
5 eetlepels rode wijn
zout
peper
plakjes pomodoretomaat
olijfolie


Giet de geweekte zwarte bonen af, doe ze in een pan en overgiet ze met schoon water. Breng dit aan de kook en kook de bonen tot ze gaar zijn. Giet ze af maar vang het kookwater op.
Verhit intussen 4 eetlepels olijfolie in een grote pan en bak hierin de uien en knoflook tot ze zacht worden. Voeg eerst de paprikaringen en vervolgens de fijngesneden witte kool toe. Roerbak de groenten tot ze lekker zacht zijn en enigszins karamelliseren.
Voeg de koriandersteeltjes, oregano en tabasco toe: vooral niet te weinig! Schep alles goed om en voeg de wijn toe. Laat deze inkoken tot de helft. Voeg de bonen toe. Schenk er zoveel kookvocht bij dat er een saus ontstaat. Laat alles 5 minuten sudderen. Voeg het fijngehakte korianderblad toe. Breng het gerecht op smaak met zout en peper. Schep alles goed om.
Strooi er tenslotte fijngehakte oregano over. Serveer de bonenschotel direct, en geef hierbij groene rijst en plakjes pomodoretomaat, die met olijfolie zijn besprenkeld.

4 - 6 personen

gebied : Havana, Cuba
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : World Food Café : Vegetarische recepten uit de hele wereld / Chris & Carolyn Caldicott

Geen opmerkingen: