maandag 27 april 2020

Vissalade met palmharten (Martinique)

VISSALADE MET PALMHARTEN

Een heerlijke salade die alleen met de beste ingrediënten bereid mag worden. Martinique levert alles in overvloed.

½ liter visbouillon
schil van 1 onbespoten limmetje (limoen)
8 scampi’s
1 schoongemaakte merlu (heek), 1 kilogram
zout
versgemalen witte peper
2 eetlepels bloem
5 eetlepels olie
200 gram gekookte rijst

GROENTE
125 gram gedopte erwten
2 middelgrote wortels
1 rode paprika
1 gele paprika
1 groene paprika
150 gram palmharten
1 mango
1 eetlepel limoensap
1 krop sla

SAUS
2 rode chilipepers
1 sjalotje
1 eetlepel gehakte peterselie
1 eetlepel pepermunt
sap van 1 limoen
2 eetlepels azijn
zout
versgemalen witte peper
3 eetlepels olie


De bouillon met de limoenschil aan de kook brengen. De scampi’s een voor een in de hard kokende bouillon doen. 8 minuten laten koken, uit de pan halen en laten afkoelen.
De vis van buiten en van binnen wassen en afdrogen. Kop en staart afsnijden. De vis in moten van 100 gram snijden. Met zout en peper bestrooien. Door de bloem halen, overtollige bloem afkloppen. De olie in een pan verhitten, de moten vis aan elke kant 3 tot 4 minuten braden. Uit de pan halen en laten afkoelen.
De erwten 5 minuten in water met een snuifje zout koken, uit de pan halen en in ijskoud water leggen zodat ze niet verschrompelen. De wortels 15 minuten koken en met een kartelmes in schijfjes snijden. De paprika’s wassen en ontvellen, in de lengte doorsnijden, zaadjes en vliesjes verwijderen. De groene en de gele paprika in reepjes, de rode in stukjes snijden. De mango schillen, het vruchtvlees in stukjes snijden en met wat limoensap besprenkelen. De kropsla wassen en in afzonderlijke blaadjes verdelen.
Voor de saus de chilipepers alsook de paprika’s voorbereiden en in reepjes snijden. Het sjalotje schillen en fijn snipperen. Met de kruiden vermengen. Het limoensap, de azijn en 1/8 liter van de visbouillon toevoegen, zout en peper toevoegen. De olie gelijkmatig erdoor roeren.
een kom met de slablaadjes beleggen. De gekookte rijst met de groente vermengen en in de kom doen. De saus erover gieten. De scampi’s en de vismoten erover verdelen.

4 personen

gebied : Martinique
gerechtsoort : salade

bron : De 100 beste recepten uit de hele wereld : Typische recepten en culinaire hoogtepunten uit alle delen van de wereld / Christian Teubner

Geen opmerkingen: