zondag 16 februari 2020

Vol-au-Vent (Frankrijk)

VOL-AU-VENT (FRANSE PASTEI MET CHAMPIGNONRAGOUT)

400 gram bloem
1 theelepel zout
200 gram koude boter of margarine
1 eidooier
1 eetlepel melk, losgeklopt

VULLING
25 gram bacon, in dunne reepjes
15 gram boter of margarine
1 kilogram stevige kleine champignons
8 lente-uitjes, in schuine stukken van 3 centimeter
1 theelepel verse tijmblaadjes
15 gram bloem
1 deciliter Room Culinair
1 ½ deciliter magere melk
1 deciliter Madeira
1 - 2 eetlepels sojasaus
zout
1 theelepel versgemalen peper
8 eetlepels fijngesneden peterselie


Bloem en zout zeven, boter met 2 messen door bloem snijden. 8 Eetlepels ijskoud water toevoegen, met vork door bloem mengen en verder met hand tot samenhangende deegbal kneden. Deegbal in plasticfolie verpakken en minstens 2 uur in koelkast laten rusten.
Intussen 2 lange stukken aluminiumfolie kruislings op elkaar leggen en binnenkant van kom doorsnede van 30 centimeter met ronde bodem ermee bekleden, folie ruim laten overhangen. Kom opvullen met snippers bakpapier. Papier afdekken met aluminiumfolie en tot halve bol aandrukken.
½ Deel van deeg uitrollen tot 2 millimeter dikke ronde lap van 40 centimeter doorsnede en op bakplaat leggen. Deeg regelmatig inprikken. Halve bol midden op deeg leggen. Rest van deeg uitrollen tot 2 millimeter dikke grote ronde lap die over halve bol past. Rand van bodem met water bestrijken, grote deeglap over bol leggen en rondom op bodem vastdrukken. Op 2 ½ - 3 centimeter vanaf bol deeg rondom afsnijden, rand regelmatig inkerven. Eidooier met melk loskloppen en deeg ermee bestrijken. Deegresten opnieuw uitrollen, leuke vormen uitsteken of - snijden en op deeg plakken. Deeg nogmaals met ei bestrijken en 25 minuten koel wegzetten. Oven voorverwarmen op 200°C. Vol-au-vent op onderste richel van oven 25 - 30 minuten bakken.
Vol-au-vent iets laten afkoelen en dan opening met doorsnede van 8 centimeter bovenin de pastei maken. Kapje bewaren. Folie openscheuren, papier en folie uit pastei verwijderen.
Bacon zachtjes uitbakken, boter toevoegen en bruin laten worden. Champignons toevoegen en 3 minuten omscheppend bakken. Lente-ui en tijmblaadjes toevoegen, bloem erover strooien en omscheppen. Madeira erbij schenken. Room, melk en sojasaus erdoor roeren en ragout op zacht vuur iets laten binden. Met zout, peper en peterselie op smaak brengen.
Oven voorverwarmen op 175°C. Pastei op rooster in oven in 10 minuten opwarmen. Pastei met ragout vullen.

8 personen

voedingswaarde : 450 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 3 uur / 15 minuten

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip Culinair april 1997

Geen opmerkingen: