woensdag 21 augustus 2019

Pittige wortels van de Koryo-saram (Centraal-Azië)

PITTIGE WORTELS VAN DE KORYO-SARAM

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er een half miljoen Koreanen naar Centraal-Azië gedeporteerd. Tegenwoordig heeft Oezbekistan de grootste populatie Koreanen, maar de Koryo-saram (letterlijk ‘Koreaanse personen’) zijn nog steeds overal in Centraal-Azië te vinden. Ze zijn bekend om hun pittige ingemaakte groenten, die ze op de bazaars verkopen. Omdat de juiste koolsoort voor kimchi, Korea’s beroemdste gerecht, hier niet voorhanden is, hebben ze nieuwe gerechten ontwikkeld, die tot voor kort zelfs in Korea nog niet bekend water. De populairste is deze wortelsalade, die een mooi voorbeeld is van fusion tussen de Centraal-Aziatische en de Oost-Aziatische keuken. De pittige en zure smaken uit het Oosten gaan geweldig samen met de aardse smaken van komijn en koriander, die doen denken aan Centraal-Aziatische specerijenmarkten.

450 gram wortels, geschrapt
½ theelepel zeezout
1 theelepel sesamzaad
1 theelepel korianderzaad
½ theelepel komijnzaad
3 eetlepels rijstazijn of appelciderazijn
2 theelepels honing
1 teen knoflook, geperst
1 - 2 rawits, zaadjes verwijderd, fijngehakt
2 eetlepels zonnebloemolie
een handvol korianderblaadjes


Maal lange dunne slierten van de wortels. Dit gaat heel eenvoudig met een keukenmachine of een spiraalsnijder, maar je kunt ook een rasp of mandoline gebruiken of de wortels julienne snijden met een scherp mes. Hussel het zout door de wortelslierten en zet ze 1 uur weg, zodat ze zachter worden.
Rooster het sesamzaad, het korianderzaad en het komijnzaad in een droge koekenpan tot hun aroma vrijkomt. Doe de zaden in een vijzel en stamp ze lichtjes, alleen om het korianderzaad te kneuzen. Klop de azijn, de honing, de knoflook en de rawits erdoor en tot slot ook de zonnebloemolie. Proef de dressing om te controleren of de balans tussen zoet en zuur naar je zin is. Breng de dressing zo nodig op smaak.
Maak de wortelslierten aan met de dressing. Je kunt ze het best een paar uur laten marineren. Bestrooi ze voor het serveren met de verse koriander.

4 personen

gebied : Centraal-Azië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Samarkand : Verhalen en recepten uit Centraal-Azië / Caroline Eden & Eleanor Ford

Geen opmerkingen: