woensdag 21 augustus 2019

Nonbrood (Centraal-Azië)

NONBROOD

Nonbrood is letterlijk het dagelijks platbrood van Centraal-Azië. Het wordt meestal gebakken in een tandooroven, maar met een pizzasteen en je oven op de hoogste stand, kom je ook een heel eind.

190 gram tarwebloem
1½ theelepel instantgist
¾ theelepel zout
½ theelepel fijne kristalsuiker
zonnebloemolie of gesmolten reuzel
½ theelepel nigellazaad


Doe de bloem in een grote kom. Strooi de gist over de ene helft van de bloem en het zout en de suiker over de andere. Maak een kuiltje in het midden, giet er 125 milliliter water in en meng alles goed. Het deeg moet vrij plakkerig zijn, dus voeg wat extra water toe als het stug aanvoelt. Stort het deeg op een ingevet werkvlak en kneed het 10 minuten tot het zijdezacht, soepel en niet plakkerig meer is. Vorm er een bal van en leg die in een ingevette kom. Dek het deeg af met een theedoek en laat het ongeveer 2 uur rijzen of tot het in volume is verdubbeld.
Sla de lucht uit het deeg en vorm het deeg tot een bol. Leg een vel bakpapier op een met bloem bestoven houten snijplank en leg de deegbol erop. Dek het deeg weer af met de theedoek en laat het nog 45 minuten rijzen of tot het opnieuw in volume is verdubbeld.
Verhit de oven tot 240°C, of tot de hoogst mogelijke temperatuur. Schuif een pizzasteen (of bakplaat) in de oven - de steen moet heel heet zijn voordat je het rood gaat bakken.
Druk het midden van het deeg plat met de onderkant van je handpalm, zodat de deegbal de vorm van een donut krijgt. Prik in het midden een patroon met een vork of een chekich (broodstempel). Bestrijk de bovenkant van het deeg met olie of reuzel en strooi het nigellazaad erover. Knip overtollig bakpapier rond het deeg weg.
Leg op de bodem van de oven een handvol ijsblokjes om stoom in de oven te creëren. Schuif het eeg inclusief bakpapier met behulp van de snijplank voorzichtig op de hete pizzasteen. Bak het brood 15 minuten in de oven. e bovenkant moet goudgeel zijn en als je op de onderkant klopt, moet het hol klinken.

1 brood

gebied : Centraal-Azië
gerechtsoort : brood

bron : Samarkand : Verhalen en recepten uit Centraal-Azië

Geen opmerkingen: