donderdag 3 januari 2019

Sarma od Kiselog Kupusa (Servië)

SARMA OD KISELOG KUPUSA (GEVULDE WITTE KOOL)

500 gram varkensvlees
500 gram rundvlees
30 gram rijst
1 ei
zout
peper
150 gram reuzel
1 kleine ui
½ bosje peterselie
200 gram gerookte of rauwe ham
150 gram rookspek
1½ liter water
1 witte kool
1 eetlepel bloem
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel tomatenpuree


Draai het varkens- en het rundvlees door de gehaktmolen (of laat dat door de slager doen). Snipper de ui en bak deze even in 100 gram reuzel tot hij glazig is. Vermeng de ui met het gehakt. Doe de gewassen rijst erbij en laat alles bakken, tot het vlees gaar is. Voeg dan peper, zout, peterselie en het ei toe.
Leg de kool 3 minuten in kokend water, haal hem er weer uit en haal de buitenste bladeren ervan af. Herhaal dit steeds tot alle grote bladeren eraf zijn. Leg op ieder blad een eetlepel van het gehaktmengsel, rol de bladeren dicht en bind ze met keukengaren vast. Leg de gevulde koolbladeren naast elkaar in een ovenschaal en leg er, in de lengte, de plakken ham en spek tussen. Giet er zoveel koud water bij dat de koolrolletjes net onder staan en kook het gerecht op een laag pitje in 3 tot 4 uur gaar.
Maak een roux van de rest van de reuzel en de bloem. Roer de tomatenpuree, zout en wat paprikapoeder erdoor. Voeg wat kooknat toe en giet de saus bij de koolrolletjes. Laat het geheel nog 10 minuten koken.
Bij de sarma, die in Servië meestal met ingelegde kool bereid wordt, eet men maïsbrood.

6 - 8 personen

land : Servië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De Joegoslavische keuken : 200 bijzondere recepten uit de veelzijdige Balkan-keuken / Roland Gööck

Geen opmerkingen: