donderdag 3 januari 2019

Kippen-groentesoep met mierikswortel uit Vojvodina (Vojvodina, Servië)

KIPPEN-GROENTESOEP MET MIERIKSWORTEL UIT VOJVODINA

Vojvodina, een autonome provincie in de Hongaarse laagvlakte ten noorden van de Donau en de Sava, werd in 1990 geannexeerd door Servië. De streek werd vroeger beschouwd als de graanschuur van Joegoslavië. Invloeden van zowel de Slavische als de Hongaarse bevolking zijn terug te vinden in deze stevige soep die naast mierikswortel ook knolgroenten bevat. Dit recept is gebaseerd op een recept uit het kleine Yugoslav Cookbook en een uit The Balkan Cookbook.

een soepkip van 2 - 2,5 kilogram, of evenveel poulardes, in 8 stukken, met de nek en alle ingewanden behalve de lever
8 - 10 zwarte peperkorrels
2,5 liter water, of zoveel als nodig is
1 middelgrote ui, met schil
3 middelgrote wortels, geschrapt
2 stengels selderie met blad
1 peterseliewortel, geschrapt, indien verkrijgbaar
½ grote pastinaak, geschrapt, of 1 hele pastinaak als peterseliewortel niet verkrijgbaar is
1 kleine knolselderie, geschild en doormidden gesneden, of 3 stengels selderie met blad
2 teentjes knoflook, met schil
1 middelgrote koolrabi, geschild, of 1 raapje, geschild, en 3 - 4 groene koolbladeren
een stukje verse mierikswortel van 7,5 centimeter, geschrapt en doormidden gespleten, of 1 eetlepel mierikswortel uit een potje, uitgelekt
1 middelgrote prei, alleen het wit, gehalveerd en gewassen
3 - 4 takjes peterselie
3 middelgrote aardappels, geschild en in blokjes gesneden
zout, naar smaak
gemalen zwarte peper, naar smaak

GARNERING
gekookte eierpasta
Slavische leverknoedels


Leg de stukken kip, ingewanden en peperkorrels in een geëmailleerde gietijzeren of een roestvrijstalen soeppan van 6 à 7 liter en giet er 2,5 liter water op; de kip moet onderstaan. Breng aan de kook met het deksel schuin op de pan, zet het vuur laag en laat 25 minuten zachtjes koken. U kunt de soep afschuimen als u dat wilt, maar dat is niet traditioneel, aangezien de extra smaak en voedingswaarde zeer wordt gewaardeerd.
Rooster intussen de ui in de schil. Zo zorgt u ervoor dat hij zijn rijke smaak en kleur afgeeft. Leg de ui daarvoor 10 minuten in een kleine braadslede boven in een oven van230°C totdat de schil mooi goudbruin is; pas goed op dat hij niet zwart wordt. Doe de ui bij de soep, samen met alle andere ingrediënten behalve de aardappels. Laat het met het deksel schuin 1 uur koken of totdat de kip loslaat van het bot en de groenten gaar zijn.
Haal de kip en groenten uit de soep. Gooi de peperkorrels, resten van de ui, knoflook, takjes peterselie en de restanten van de selderiestengels en koolbladeren als u die hebt gebruikt weg, evenals het stuk mierikswortel.
Snijd de overige knolgroenten in blokjes en zet ze opzij. Verwijder het vel en de botten van de kip en snijd het vlees in blokjes. Snijd het eetbare vlees van de ingewanden. Zeef de soep en schep het vet eraf. Doe de soep terug in de schoongemaakte soeppan en doe de groenten en het vlees er weer in. Voeg de aardappels toe en laat met het deksel schuin 20 minuten koken of totdat de aardappels gaar zijn. Breng op smaak met zout en peper.
De soep kan van tevoren worden bereid en 2 dagen afgedekt in de koelkast worden bewaard. U kunt de aardappels dan alvast meekoken of dat tijdens het opwarmen doen, als u een minder dikke soep wilt.
Serveer de soep dampend heet en voeg aan elke portie pasta en/of leverknoedels toe.

4 - 6 personen

gebied : Vojvodina, Servië
gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : De hele wereld houdt van kippensoep / Mimi Sheraton

Geen opmerkingen: