maandag 24 december 2018

Rizoto od Kalamara (Dalmatië, Kroatië)

RIZOTO OD KALAMARA (INKTVIS-RISOTTO)

1 kilogram inktvis
200 gram olie
40 gram bloem
1 theelepel suiker
1 ui
½ bosje peterselie
1 eetlepel azijn
1 liter water
zout
500 gram rijst
50 gram pittige geraspte kaas


Snijd de inktvisjes aan de rugzijde overdwars open en verwijder de inktblaasjes en de ingewanden, behalve de eventuele kuit. Als u een zwarte risotto wilt moet u de inktblaasjes bewaren. Was de inktvisjes, laat ze uitdruipen en snijd ze in stukken. Verhit de olie in een braadpan, maak met de bloem en de suiker een roux. Schil de uien, snijd ze klein, hak de peterselie en voeg beide toe aan de roux. Giet het water en de azijn erbij (en eventueel de inkt uit de inktblaasjes) en voeg zout toe naar smaak. Breng aan de kook en voeg dan de inktvisjes toe. Laat ze in 60 minuten op een matig vuurtje gaar worden. Giet er zonodig af en toe wat warm water bij, zodat de hoeveelheid vocht gelijk blijft. Voeg, na een uur dus, de rijst erbij, sluit de pan en laat de risotto in een matig warme oven gaar worden. Geef de geraspte kaas er afzonderlijk bij.

6 - 8 personen

gebied : Dalmatië, Kroatië
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : De Joegoslavische keuken : 200 bijzondere recepten uit de veelzijdige Balkan-keuken / Roland Gööck

Geen opmerkingen: