dinsdag 21 februari 2017

Hamid Msiar (Marokko)

HAMID MSYIAR (INGEMAAKTE CITROENEN OF LIMOENTJES)

Citroenen die ingemaakt worden op de manier van de inwoners uit de Marokkaanse stad Mequinez hebben een heerlijke smaak en geven die frisheid die zo voortreffelijk samengaat met gebakken en gestoofde gerechten.
In alle recepten in dit boek wordt er citroensap gebruikt om over een gerecht te druppelen of er het gerecht mee op smaak te brengen. Het is dan ook erg praktisch om een pot van deze citroenen binnen handbereik in de keuken te hebben staan.

citroenen
zout
water


Snijd met een mes 3 à 4 smalle insnijdingen per citroen van de bovenkant van de vrucht tot de onderkant. Snijd de citroenen vooral niet door. Wrijf in elke insnijding rijkelijk zout zodat het goed in het vruchtvlees doordringt. Leg de met zout ingewreven citroenen op elkaar in een grote pot en vul deze voor driekwart met koud water. Sluit de pot goed af met een schroefdeksel. Zet de pot met citroenen 10 dagen in een matig warm vertrek. Neem dan de citroenen uit de pot, maak de pot schoon en leg de citroenen erin terug. Voeg weer wat zout toe en zet de citroenen voor driekwart onder vers water. Dit hoeft slechts één keer te gebeuren. De schil zal dan mooi zacht zijn en zelfs zoetachtig.

Gebruik de citroenen in plakjes gesneden met schil en al. De citroenen in de pot zullen goed afgedekt 2 maanden te gebruiken zijn.

gebied : Meknes, Marokko
gerechtsoort : bijgerecht

bron : De Marokkaanse keuken / Irene Day
Een reactie posten