maandag 10 oktober 2016

Pruimen in bier (Vlaanderen, België)

PRUIMEN IN BIER

Ver voor de jaren dat men met Kerstmis verse aardbeien kon kopen en in februari verse pruimen van onze tegenvoeters in de winkel lagen, moest men zich in de winter tevredenstellen met gedroogd fruit. Dat kon heel lekker zijn, zoals gedroogde pruimen gestoofd in donker bier.

400 gram gedroogde pruimen
stukje citroenschil
4 deciliter donker bier
kaneelstokje
75 gram bruine suiker


Laat de pruimen enkele uren weken in water, giet dit af en zet ze op met citroenschil, suiker, kaneel en bier en laat ze zachtjes gaarkoken. Neem ze uit de pan, en laat het vocht inkoken tot het stroperig wordt. Giet dit over de pruimen en laat ze geheel afkoelen.
Men eet ze met rijstepap of met griesmeelpudding, maar als dit te zwaar wordt is een combinatie met yoghurt ook aan te bevelen, of anders een met krokante oblies of wafeltjes. In Nederland is het geen gewoonte om bij desserts droge koekjes of biscuits te serveren, in Frankrijk en België wel, en het is heel lekker, zo’n knapperig knabbeltje bij een zoete compote.

4 personen

gebied : Vlaanderen, België
gerechtsoort : nagerecht

bron : De echte Vlaamse keuken / Wina Born