dinsdag 11 oktober 2016

Plachinda y Sjtsjavelem (Oekraïne)

PLACHINDA Y SJTSJAVELEM (MOLDAVISCHE BRODEN MET KAAS EN ZURING)

600 gram kefirdeeg
bloem, voor het bestuiven
50 milliliter zonnebloemolie

VULLING
400 gram feta, verbrokkeld
50 gram zuring of verse spinazieblaadjes, fijngehakt
4 lente-uitjes, gesnipperd
2 eetlepels gehakte dille
4 afgestreken eetlepels zonnebloemolie


Verdeel het deeg in vier stukken. Bestuif het werkvlak royaal met bloem en rol elk stuk deeg uit tot een ronde plak van 20 centimeter in doorsnee. Schep voor de vulling de feta, de zuring of spinazie, de lente-ui en de dille door elkaar. Zorg ervoor dat de feta fijn verkruimeld is. Besprenkel een van de ronde plakken deeg met een afgestreken eetlepel zonnebloemolie. Bestrooi het oppervlak met een kwart van de vulling. Neem een van de zijden van de plak deeg op en vouw die naar het midden. Haal dan de rand van de eerste vouw naar het midden en maak weer een vouw. Ga zo door tot u ongeveer zeven vouwen hebt gemaakt (minder gaat niet, want dan rolt de vulling eruit). Het geheel moet eruitzien als een platte geldbuidel. Zorg ervoor dat alle randen stevig samengedrukt zijn in het midden van het platte brood. Bestuif de bovenkant met wat bloem en maak de buidel nog iets platter met de deegrol. Herhaal deze handelingen met de andere drie plakken en de rest van de vulling. Verhit 50 milliliter zonnebloemolie in een koekenpan. Laat een van de broden in de hete olie glijden. Bak het brood 3 minuten per kant. Houd er rekening mee dat de olie steeds heter wordt en bak de andere broden 2 - 2½ minuten per kant. U kunt de broden ook roosteren.

4 personen

gebied : Oekraïne
gerechtsoort : brood

bron : Mamoesjka : Verrassende en inspirerende recepten uit Oekraïne / Olia Hercules