dinsdag 11 oktober 2016

Sushi (Japan)

SUSHI (RIJSTSNACKS)

600 gram middellang-korrelige rijst
8 deciliter water
2 eetlepels sesamzaad
sojasaus
bosje sjalotten
tamari

SAUS
6 eetlepels saké
4½ eetlepel witte (basterd-)suiker
1½ theelepel zout
snufje ve-tsin


Was de rijst onder koud water tot het spoelwater helemaal helder is. Doe de rijst in een pan water en laat 45 - 60 minuten staan. Zet de pan op en breng de rijst afgedekt aan de kook. Draai het vuur laag en laat 15 minuten pruttelen. Wikkel de pan in een handdoek en laat de rijst 15 minuten in eigen hitte verder garen (bijvoorbeeld in de wasmand of onder de dekens). Bereid intussen de saus. Doe alle ingrediënten in een emaillen steelpan (géén aluminium), verwarm al roerend tot de suiker is opgelost. Neem de pan van het vuur. Roer de rijst los met een houten lepel en doe deze over in een schaal of kom. Schenk de saus over de warme rijst en schep deze er luchtig door tot alles goed is vermengd. Schep er met 2 eetlepels hoopjes van op een platte schotel. Bestrooi de rijst met geroosterd sesamzaad (op het bakblik in de oven of in pan met antikleeflaag). Geef hierbij zeer fijngesneden sjalot en tamari of sojasaus.

4 - 6 personen

gebied : Japan
gerechtsoort : snack

bron : De Oosterse keuken van Moeder Aarde : Vegetarische recepten uit de Aziatische keuken / Kwee Siok Lan