dinsdag 11 oktober 2016

Fattoush met sumak-tonijn (Libanon en Syrië)

FATTOUSH MET SUMAK-TONIJN

Fattoush is een knapperige salade uit Libanon en Syrië, met een verrassend ingrediënt: krokant gebakken stukjes pitabrood.

2 pitabroodjes, opengesneden
2 kleine, korte komkommers, geschild, in de lengte gehalveerd (mediterrane winkels)
2 trostomaten, gehalveerd
½ rode paprika, zaadlijsten verwijderd
4 radijsjes, in schijfjes
6 bosuitjes, in ringen
7 eetlepels grofgesneden bladpeterselie
4 eetlepels grofgesneden munt
1 eetlepel gemalen sumak*
4 stukken tonijn, elk ongeveer 115 g
1 eetlepel extra vierge olijfolie

DRESSING
60 milliliter olijfolie
2 - 3 eetlepels citroensap
1 teen knoflook, geperst
1 theelepel gemalen kaneel
1 eetlepel gemalen sumak*


* Sumak is een zure specerij uit het Midden-Oosten, van fijngemalen donkerrode bessen. Het geeft tonijn of zalm een heerlijk friszuur accent.

Leg de halve pitabroodjes onder een matig hete grill en grill ze aan elke kant in 1 minuut goudbruin en knapperig. Verkruimel de broodjes in kleine stukjes en zet ze weg.
Schep het zaad uit de komkommer. Schep de zaadjes en het sap uit de tomaat. Snijd de komkommer, tomaat en paprika klein en meng ze met de radijs, bosui, peterselie en munt.
Klop voor de dressing de olijfolie, het citroensap, de knoflook, kaneel en sumac of komijn door elkaar. Voeg zeezout en versgemalen zwarte peper toe en zet apart.
Meng voor de vis op een bord wat zeezout, versgemalen zwarte peper en eventueel nog extra sumak en druk één kant van de tonijn in het mengsel. Verhit de olie in een koekenpan en schroei de stukken tonijn met de specerijkant naar beneden in 2 minuten dicht en goudbruin. Keer ze en bak de andere kant nog 1 minuut, zodat de binnenkant roze blijft. Neem de stukken tonijn uit de pan en laat ze 5 minuten rusten, snijd ze daarna in blokjes van 2 cm.
Schep de groenten, kruiden, het knapperige pitabrood en de tonijn om met de dressing en serveer direct.

4 personen

voedingswaarde : 495 kcal p.p.
bereidings- / rusttijd : 15 / 5 minuten

land : Libanon en Syrië
gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : Tip november 2006