dinsdag 11 oktober 2016

Eigen chocoladepasta

EIGEN CHOCOLADEPASTA

100 gram hazelnoten zonder vliesjes
150 gram pure chocolade (70% cacao)
50 gram boter
75 gram fijne kristalsuiker
175 milliliter volle melk


Verwarm de oven op 180°C. Strooi de hazelnoten uit over een bakplaat en schuif in het midden van de oven. Rooster de hazelnoten in 10 minuten goudkleurig - schud ze tussendoor een keer om.
Breek de chocolade boven een pan en voeg de boter toe. Zet op heel laag vuur en laat rustig smelten. (Wanneer boter en chocolade voor twee derde gesmolten zijn, kunt u het vuur uit zetten, en roeren met een spatel tot alles gesmolten is.)
Doe de hazelnoten in de mengkom van een keukenmachine en maal ze fijn. Voeg de suiker en ¼ theelepel zout toe en maal nogmaals.
Verwarm intussen de melk tot hij handwarm is. Schenk terwijl de keukenmachine draait eerst het chocolade-botermengsel bij de hazelnoten, en vervolgens geleidelijk de melk. Schenk de hazelnootpasta in 2 schone potten met deksel. Laat afkoelen.
Draai de deksels op de potten, zet ze in de koelkast en laat minimaal 4 uur opstijven. De pasta is een paar weken houdbaar, en direct uit de koelkast smeerbaar.

2 potten

gerechtsoort : ontbijtgerecht

bron : Janneke Vreugdenhil in NRC van 8 oktober 2016