zondag 22 mei 2016

Scampi alla Griglia (Veneto, Italië)

SCAMPI ALLA GRIGLIA (GEROOSTERDE GROTE GARNALEN MET KNOFLOOKBOTER)

900 gram verse ongepelde grote garnalen of ontdooide diepvries garnalen
110 gram boter
1 deciliter olijfolie
1 eetlepel citroensap
een paar fijngehakte sjalotten
1 eetlepel fijngehakte knoflook
1 theelepel zout
vers gemalen zwarte peper
4 eetlepels fijngehakte verse peterselie
schijfjes citroen


Pel de garnalen, maar doe dit voorzichtig, zodat het laatste kleine staartsegment blijft zitten. Snijd met een scherp mes elke garnaal over de rug in en verwijder de ingewanden. Was de garnalen snel onder stromend koud water en bet ze zorgvuldig droog met keukenpapier. Verwarm de oven met de grill maximaal voor. In een ondiepe vuurvaste schaal, die net groot genoeg is om alle garnalen in één laag te kunnen bevatten, de boter op een lage vlam laten smelten en opletten dat deze niet bruin wordt. Roer er de olijfolie, citroensap, sjalotten, knoflook, zout en wat peper (een paar slagen met de pepermolen) door, voeg de garnalen toe en wentel deze door de boter en olie, tot ze aan alle kanten glanzen van vet. Grilleer ze op een afstand van 8 tot 10 centimeter van de grill gedurende 5 minuten, draai vervolgens de garnalen om en grilleer nog 5 tot 10 minuten door, tot ze licht gebruind zijn en stevig aanvoelen. Zorg dat ze niet te gaar worden. Met een tang de garnalen overdoen op een voorverwarmde schaal, de saus uit de pan er overheen gieten en het gerecht bestrooien met de gehakte peterselie. Garneer met schijfjes citroen en breng op tafel.

6 personen

gebied : Veneto, Italië
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : In de Italiaanse keuken / Waverley Root