zondag 22 mei 2016

Fonduta (Piëmont, Italië)

FONDUTA (HETE GESMOLTEN KAAS MET TOAST)

450 gram Fontina of Gruyèrekaas, in kleine blokjes gesneden
1 theelepel maïzena, opgelost in ½ kop melk
¼ theelepel zout
snufje peper
3 eierdooiers
1 witte truffel uit blik, papierdun gesneden (naar keuze)
4 tot 6 sneden wittebrood, geroosterd, met boter besmeerd en diagonaal in driehoeken gesneden


Doe de blokjes kaas, de maïzena en melk en zout en peper in een 2 tot 3 liter steelpan met dikke bodem. Verhit op een lage vlam onder voortdurend roeren ongeveer 5 minuten tot de kaas smelt; deze wordt waarschijnlijk wat draderig. Klop de eieren een paar seconden met een garde, of een elektrische mixer. Lepel wat van het hete kaasmengsel door de eierdooiers en klop ze dan krachtig. Giet het mengsel langzaam terug in de pan, voortdurend kloppend, en kook het kaasmengsel verder op een laag pitje tot het dun en glad wordt en tenslotte indikt tot een crème-achtige massa. Lepel deze onmiddellijk in eenpersoons fonduebakjes of soepkommen. Als u de truffel gebruikt, schik de plakjes dan bovenop de fonduta. Steek de toast-driehoekjes langs de binnenrand van de kommen in de fonduta. Meteen serveren zolang de fonduta heet is.

4 - 6 personen

gebied : Piëmont, Italië
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : In de Italiaanse keuken / Waverley Root

Geen opmerkingen: