zondag 22 mei 2016

Peperonata (Lombardije, Italië)

PEPERONATA (GESMOORDE PAPRIKA’S MET TOMATEN EN UIEN)

2 eetlepels boter
ruim 1 deciliter olijfolie
450 gram uien, in dunne plakken gesneden
900 gram groene en rode paprika’s, ontveld door ze eerst te blancheren, het zaad verwijderd en in repen gesneden van ongeveer 1 centimeter dikte
900 gram tomaten, ontveld, zaad verwijderd en in grove stukken gesneden
1 theelepel rode wijnazijn
1 theelepel zout
versgemalen zwarte peper


Smelt de boter met de olijfolie in een braadpan van 30 centimeter diameter met dikke bodem op een matig vuur. Voeg de uien toe en fruit deze onder af en toe roeren ongeveer 10 minuten tot ze zacht en lichtbruin zijn. Roer er de paprika’s door, draai de vlam lager, doe het deksel op de pan en laat het geheel 10 minuten koken. Voeg de tomaten, azijn, zout en wat peper toe; doe het deksel weer op de pan en laat nog vijf minuten doorkoken. Laat vervolgens alles flink koken, zonder deksel en op een hoge vlam, voorzichtig roerend, tot al het vocht bijna is verkookt. Serveer de peperonata als een warme groenteschotel samen met de hoofdschotel, of zet het in de koelkast om het als onderdeel van de antipasto te gebruiken of als garnering bij koud vlees of gevogelte

6 personen

gebied : Lombardije, Italië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : In de Italiaanse keuken / Waverley Root