zondag 8 mei 2016

Garnalen Creole (Louisiana, Verenigde Staten)

GARNALEN CREOLE

45 gram boter
3 eetlepels bloem, gezeefd
150 gram uien, gepeld, kleingesneden
¼ selderijknol, geschild, kleingesneden
1 paprika, zaadlijsten verwijderd, kleingesneden
10 teentjes knoflook, gepeld, fijngehakt
1½ theelepel gedroogde tijm
¼ theelepel gedroogde oregano
1 theelepel cayennepeper
1 laurierblad
2 theelepels Tabasco
500 gram tomaten uit blik, kleingesneden
1 deciliter water
1 eetlepel rode-wijnazijn
peper
zout
750 gram middelgrote garnalen, gepeld, darm verwijderd
250 gram doperwten
500 gram warme gekookte rijst
2 eetlepels fijngehakte verse peterselie


Verwarm de boter in een grote braadpan boven een matig tot hoog vuur. Roer er de bloem door boven een laag vuur en verwarm de roux al roerende 7 minuten tot hij goudbruin kleurt. Voeg de uitjes, selderij, paprika en knoflook toe en bak de groenten 3 minuten in de roux tot ze zacht worden. Voeg de kruiden, cayennepeper, het laurierblad en de Tabasco toe. Schep er vervolgens de tomaten, het water, azijn, peper en zout door. Breng het mengsel onder voortdurend roeren boven een hoog vuur aan de kook en laat het 20 minuten pruttelen en inkoken boven een laag vuur. Verwijder het laurierblad en voeg de garnalen en erwten toe. Laat deze 5 minuten mee pruttelen tot ze gaar zijn. Schep de rijst in een dekschaal of op borden. Schep er de garnalen creole over en bestrooi deze met peterselie. Serveer de creole onmiddellijk.

6 personen

gebied : Louisiana, Verenigde Staten
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Garnalen kookboek / Judith Choate