zondag 20 maart 2016

Zoetzure champignons

ZOETZURE CHAMPIGNONS

1500 gram fijne champignons
¼ liter natuurazijn
2 eetlepels suiker
2 eetlepels zout
1 rode paprika
1 citroen
2 eetlepels witte peperkorrels
4 theelepels dragon
4 laurierblaadjes
4 eetlepels (olijf)olie


4 Jampotjes met schroefdeksel (inhoud 3 deciliter) in kokend heet sodawater zorgvuldig afwassen. Met heet water afspoelen. Tot gebruik omgekeerd op schone theedoek zetten. Champignons met keukenpapier schoonvegen. Uiteinden van steeltjes snijden. In grote pan (inhoud 4 liter) azijn met ¼ liter water tegen de kook aan brengen. Al roerende suiker en zout toevoegen en laten oplossen. Champignons toevoegen. Opnieuw aan de kook brengen. Onder regelmatig omscheppen champignons 10 minuten op matig hoog vuur laten koken. Opkomend schuim met schuimspaan verwijderen. In grote zeef boven andere pan champignons afgieten. Azijnvocht bewaren. Schone theedoek op aanrecht uitspreiden. Champignons erover verdelen in en 2 uur laten uitlekken. Intussen paprika wassen, halveren en zaadlijsten verwijderen. In dunne reepjes snijden. In pan met kokend water reepjes paprika 2 minuten laten koken. In zeef onder koud stromend water afspoelen. Laten uitlekken. Citroen goed wassen. 4 Dunne plakjes eraf snijden (rest wordt niet gebruikt). Plakjes halveren. Achtereenvolgens over potjes verdelen: peperkorrels, reepjes paprika, champignons (met bolle kant naar boven gekeerd), citroen, dragon en laurier. Azijnvocht opnieuw aan de kook brengen. Over champignons in potjes schenken tot 1½ centimeter van de rand. Aan ieder potje 1 eetlepel (olijf)olie toevoegen. Potjes met deksel afsluiten. Etiketjes met naam van recept en datum van inmaak op potjes plakken. Op koele plaats zetten. Minstens drie dagen laten intrekken. Houdbaarheid 3 maanden.

4 potjes

voedingswaarde : 190 kcal per potje
bereidings- / wachttijd : 60 / 120 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Allerhande maart 1991