woensdag 5 november 2014

Pescada à Poveira (Póvoa-do-Varzim, Portugal)

PESCADA À POVEIRA (ZEESNOEK UIT PÓVOA-DO-VARZIM)

1½ kilogram zeesnoek
1½ kilogram aardappelen
2 stronkjes broccoli
1 stokbrood
1 à 2 uien, fijngehakt
plantaardige olie
olijfolie
1 eetlepel paprikapoeder (zoet)
2 eetlepels azijn
6 hardgekookte eieren
zout


Maak de vis schoon en snijd deze in flinke stukken van ongeveer 5 centimeter. Strooi wat zout over de stukken vis en zet deze een paar uur weg. Breng twee liter water aan de kook. Kook hierin voorzichtig de stukken vis. Afhankelijk van hun grootte en dikte duurt dat ongeveer 8 minuten. Schil de aardappelen en kook deze met wat zout in weinig water gaar. Snijd de broccoli in kleine roosjes en kook deze heel even in weinig water beetgaar. Haal de stukken vis uit de pan. Pas op dat de stukken vis niet uit elkaar vallen. Snijd het stokbrood in stukken (voor ieder stuk vis een stuk stokbrood). Fruit in een kleine koekenpan de fijngehakte ui, strooi er een flinke eetlepel paprikapoeder over en giet er flink wat plantaardige olie en olijfolie bij. Verwarmen en blussen met 2 eetlepels azijn. Leg de stukken stokbrood op een mooie grote schaal. Giet iets van de uiensaus over de stukken brood en leg een stuk gekookte vis op ieder stuk brood. Schik vervolgens de gekookte aardappelen, de broccoliroosjes en de in schijfjes gesneden eieren ook op de schaal en schenk over het geheel de rest van de uiensaus. Zo warm mogelijk serveren.
Variant: In plaats van broccoli kunnen ook andere groene groenten in dit recept worden gebruikt, bijvoorbeeld spinazie of groene kool.

6 personen

gebied : Póvoa-do-Varzim, Portugal
gerechtsoort : visgerecht

bron : De Portugese keuken : 200 verrukkelijke oorspronkelijke recepten / Márcia Zoladz

Geen opmerkingen: