woensdag 5 november 2014

Pudim de Peixe (Portugal)

PUDIM DE PEIXE (VISPUDDING)

GARNERING
250 gram kleine garnalen
1 ei (gekookt)
100 gram groene olijven

PUDDING
1 kilogram zeesnoek
bosje verse kruiden (peterselie en lente-uitjes)
4 eieren
boter
meel (of bloem)
zout

SAUS
1½ deciliter melk
1 eetlepel boter
1 eetlepel aardappelzetmeel
1 eetlepel geraspte kaas
zout
nootmuskaat


Snijd de vis voor de pudding in stukken en leg de stukken vis in een pan in een laagje water. Doe er het bosje verse kruiden bij en wat zout naar smaak. Kook de vis gaar. Verwijder de huid en de graten van de vis en hak de stukken vis fijn. Scheid de eieren, klop de eierdooiers tot schuim en klop de eiwitten stijf. Roer eiwitten, eierdooiers en kleine stukjes vis nu voorzichtig door elkaar. Vet een ronde bakvorm in met flink wat boter en strooi ook wat meel op de bodem en tegen de rand. Vul de vorm met het vismengsel, zet de bakvorm in een waterbad en kook de vispudding au-bain-marie ongeveer een uur. Verwarm de melk voor de saus in een pannetje. Doe er een eetlepel boter en een eetlepel aardappelzetmeel aangelengd met wat warme melk bij. Blijf roeren tot de melk dik wordt en strooi er dan wat geraspte kaas, zout en nootmuskaat over. Strooi wat zout over de (ongepelde) garnalen en ‘kook’ ze (zonder water!) in een pan met deksel en een dikke bodem op een matig vuur. Pel de garnalen als ze gaar zijn en spoel ze af. Haal de warme vispudding uit de vorm (bakvorm voorzichtig omkeren) en giet er de saus overheen. Leg er de garnalen, wat olijven en een in plakjes gesneden ei omheen.

4 - 6 personen

gebied : Portugal
gerechtsoort : visgerecht

bron : De Portugese keuken : 200 verrukkelijke oorspronkelijke recepten / Márcia Zoladz
Een reactie plaatsen