SUSHIRIJST
250 gram Japanse rijst of kortkorrelige rijst
stukje kombu (kelp) van 10 x 10 centimeter
1½ eetlepel rijstazijn
1½ eetlepel fijne tafelsuiker
½ theelepel zout
Maak Sushizu (het azijnmengsel) van de rijstazijn, de tafelsuiker en het zout.
Doe de rijst in een pan en was hem met koud stromend water terwijl u roert met uw hand. Giet het water voorzichtig af. Herhaal dit 2 – 3 keer, telkens met vers water. Laat de rijst in een zeef uitlekken en 30 minuten staan.
Doe de rijst in een pan met 3¼ deciliter water en de kombu. Leg een goed sluitend deksel op de pan en breng het water aan de kook. Draai het vuur laag en laat de rijst 12 minuten koken, of tot u een zacht krakend geluid hoort. Haal de pan van het vuur en laat de rijst afgedekt 10 minuten staan.
Schep de rijst in een grote kom of houten sushibak. Verwijder de kombu en spatel de helft van het azijnmengsel over de warme rijst. Houd de rijstspatel verticaal en meng de rijst met een scheppende beweging om te voorkomen dat u de korrels plet. Vraag of iemand met een waaier de rijst wil laten afkoelen, zodat hij mooi gaat glanzen. Schenk de rest van het azijnmengsel erbij en spatel het erdoor.
Leg een doek over de kom of bak en laat de rijst afkoelen tot kamertemperatuur.
Voor 700 gram gekookte rijst
gebied : Japan
gerechtsoort : rijstgerecht
bron : De verse Japanse keuken : Ruim 80 gezonde Japanse recepten / Yasuko Fukuoka
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten