zondag 7 december 2025

'Zure' rijstballetjes (Japan)

‘ZURE’ RIJSTBALLETJES

150 gram Japanse kleefrijst (of bras ketan)
1 eetlepel sojasaus
4 eetlepels rijst- of ciderazijn
1 eetlepel suiker
1 vel nori (gedroogd zeewier)


Spoel de rijst in een zeef tot het water niet meer melkachtig is. Doe de rijst in een pan, schenk er 2 ¼ deciliter water op en roer de sojasaus erdoor; laat de rijst zo 20 minuten staan.
Kook de rijst in het weekwater in 20 minuten gaar; laat de rijst afkoelen.
Verwarm intussen de azijn met de suiker tot de suiker is opgelost.
Rooster de nori 45 seconden in een droge koekenpan; breek de nori in stukjes en verkruimel ze in een servet.
Vermeng de afgekoelde rijst met het azijnmengsel en de verkruimelde nori.
Schep met behulp van een grote ijsbolletjeslepel balletjes uit de rijst en serveer ze koud.

4 personen

gebied : Japan
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Barbecue, grill, gourmet en fondue / Irene van Blommestein

Geen opmerkingen: