zondag 7 december 2025

Okome (Japan)

OKOME (GEKOOKTE RIJST)

De Japanners telen een kortkorrelige rijst voor dagelijks gebruik en daarnaast een kleefrijst (mochi-gome) voor speciale gerechten. Uitstekende kortkorrelige rijst, die op de Japanse lijkt, is overal verkrijgbaar. Hier volgt het basisrecept voor het koken van rijst.

600 gram ongekookte rijst
1,2 liter koud water


Was en spoel de rijst in een zeef totdat het water helder is. Laat de rijst even uitlekken en doe de rijst in een pan met 1,2 liter koud water. Zet de pan zonder deksel op hoog vuur en breng het water in 5 minuten aan de kook. Roer de rijst even door. Draai het vuur laag en kook de rijst met het deksel op de pan. Plaats een vlamverdeler onder de pan en laat de rijst verder in 20 à 30 minuten zachtjes gaar worden.

4 personen

gebied : Japan
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : De grote keukens van Azië / Ciska Cress

Geen opmerkingen: