SU ZUKE (INGELEGDE GROENTEN)
De beste groenten om in te leggen zijn rammenas en radijs, rapen en knollen, witte Chinese kool, spinazie, klaver, aubergine, komkommer, courgette en pompoen. Voor het beste resultaat moeten ze zo jong en vers mogelijk zijn.
½ daikon (witte rammenas)
½ krop dichte Chinese kool
3 deciliter blanke azijn
1½ deciliter sake
1 eetlepelsuiker
1½ theelepel zout
lichte sojasaus
Gebruikt u knollen, aubergine of pompoen, kook of stoom ze dan eerst tot ze wat zachter zijn, alvorens ze in te leggen.
Snijd de groenten in nette stukjes en leg ze in een ruime pot of schaal. Schil de radijs desgewenst.
Vermeng de azijn met sake, suiker en zout; giet dit mengsel over de groenten. Leg er een plank of bord op en verzwaar met een flink gewicht. Laat afgedekt minstens een dag persen op een koele plaats. Bedruppel dit zuur met sojasaus, alvorens te serveren.
Serveer Su Zuke, zelfgemaakt of kant-en-klaar, bij de maaltijd ter bevordering van de spijsvertering, en doe dit vooral bij gebakken eten.
4 personen
gebied : Japan
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Japan (Oosters Culinair) / Jacki Passmore
zondag 7 december 2025
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten