vrijdag 24 december 2021

Sint-jakobsschelpen (Marokko)

SINT-JAKOBSSCHELPEN

1 rode biet
3 sint-jakobsschelpen (vers of diepvries)
1 citroen
een mespunt zeezout
een mespunt witte peper
100 milliliter witte azijn
1 eetlepel tijmblaadjes
1 eetlepel korianderblaadjes + extra om te garneren
20 gram rietsuiker
1 ui
roze peperkorrels, om te garneren


Verwarm de oven voor op 220°C. Verpak de biet in aluminiumfolie en bak hem in 40 minuten beetgaar in de oven. Laat de biet iets afkoelen, pel hem en snijd hem in stukken.
Haal verse sint-jakobsschelpen uit de schelp en was ze in ijswater. Was ze bij voorkeur in zeewater maar als je dat niet bij de hand hebt is gewoon ijswater prima. Laat bevroren sint-jakobsschelpen ontdooien in de koelkast. Leg de sint-jakobsschelpen in water met een beetje citroensap en zet ze 5 minuten in de koelkast; koud kun je ze makkelijker snijden. Snijd ze met een scherp mes in 2 millimeter dunne plakjes. Leg de plakjes op een bord of schaal, bestrooi ze met zeezout en witte peper en besprenkel ze met citroensap. Zet 15 minuten in de koelkast.
Schenk ondertussen de azijn in een steelpannetje en voeg de tijm en koriander toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en voeg de stukjes gare biet toe. Pureer de biet met azijn met de staafmixer (of schep alles in de keukenmachine) en voeg de suiker toe. Roer goed door. Pel de ui, snijd hem in ringen en leg ze minstens 15 minuten in de bietenpuree.
Haal de sint-jakobsschelpen uit de koelkast. Haal wat uien uit de bietenpuree, schep de puree in het midden van de schelpen en leg de uien erbovenop. Garneer met verse koriander en roze peperkorrels.

4 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Najat : 80 Kleurrijke recepten en verhalen uit magisch Marokko / Najat Kaanache

Geen opmerkingen: