vrijdag 24 december 2021

Sepia in tomaten-paprika-gazpacho (Marokko)

SEPIA IN TOMATEN-PAPRIKA-GAZPACHO

500 gram tomaten
2 kleine rode paprika’s
2 uien
6 tenen knoflook
1 theelepel fijngehakte gember
200 milliliter dragonazijn
20 milliliter citroensap
olijfolie
500 milliliter koolzuurhoudend bronwater

SAFFRAANBOUILLON
1 prei
2 tenen knoflook
1 liter water
2 laurierblaadjes
25 milliliter citroensap
4 theelepels saffraandraadjes

INKTVIS
1 kilogram schoongemaakte inktvis (sepia, zeekat)
2 uien
3 tenen knoflook
1 groene paprika
2 eetlepels extra vierge olijfolie
1 citroen
1 eetlepel fijngehakte bladpeterselie


Gril voor de gazpacho de tomaten en paprika’s in het vuur van het fornuis of op de barbecue tot de schil zwart wordt. Stop ze in een plastic zak en laat ze zweten. Pel de tomaten en paprika’s zodra ze iets zijn afgekoeld. Halveer de paprika’s en verwijder de zaden en zaadlijsten. Pel de uien en knoflook.
Pureer de gegrilde tomaten en paprika’s, de ui, de knoflook, de gember met de azijn, het citroensap en de olijfolie in een blender of keukenmachine tot een gladde soep. Roer het bronwater erdoor en laat de soep tot serveren koud worden in de koelkast.
Maak nu de saffraanbouillon. Was de prei en snijd hem in grove stukken. Pel de knoflook. Zet een pan met het water op en voeg de prei en knoflook, de laurier, het citroensap en de saffraandraadjes toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten trekken.
Snijd ondertussen een ruitpatroon in de inktvis. Dat ziet er gewoon mooi uit. In de diepvries vind je soms stukjes inktvis die al ingesneden zijn.
Zet het vuur onder de saffraanbouillon laag en voeg de stukjes inktvis toe. Kook 4 minuten totdat de stukjes opkrullen.
Pel en hak ondertussen de uien en knoflook. Maak de paprika schoon en snijd in stukjes. Verhit de olie in een roerbakpan of wok en bak daarin de ui, voeg knoflook en paprika toe. Laat zachtjes bakken totdat de ui glazig is.
Voeg de inktvis toe en breng op smaak met citroensap en peterselie.
Schep de gekoelde gazpacho in een kom of diep bord en leg de inktvis erbovenop.
We serveren de gazpacho en inktvis met een driehoekig stuk meloen, een schijf sinaasappel, een schijfje limoen en knoflookmayonaise, met bovenop een zwarte tuile.

4 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Najat : 80 Kleurrijke recepten en verhalen uit magisch Marokko / Najat Kaanache

Geen opmerkingen: