maandag 27 december 2021

Kunafah met citroenricotta (Marokko)

KUNAFAH MET CITROENRICOTTA

1 citroen
800 gram poeder- of basterdsuiker
250 gram gezouten roomboter
1 pak kataifideeg, ontdooid (450 gram)
2 schaaltjes ricotta (500 gram)
1 zakje vanillesuiker
200 gram walnoten


Verwarm de oven voor op 200°C. Rasp de schil van de citroen. Halveer de citroen en pers uit. Breng in een steelpan de suiker met 4 eetlepels citroensap, 1 theelepel citroenrasp en 1 liter water aan de kook. Kook in tot het dikker begint te worden, maar nog wel wit doorschijnend is. Laat afkoelen. Smelt de boter. Haal het kataifideeg goed los en breek het in kleinere losse stukjes. Meng in een grote kom voorzichtig met de gesmolten boter. Verdeel de helft van de boterige kataifi over een grote lage ovenvaste schaal en bak in enkele minuten in het midden van de hete oven tot de bovenkant lichtbruin is. Laat afkoelen. Meng intussen de (uitgelekte) ricotta met de overige citroenrasp en de vanillesuiker. Rooster de walnoten in een droge hete koekenpan tot ze beginnen te geuren. Hak grof. Verdeel het ricottamengsel over de afgekoelde kataifi, strooi hierover de walnoten en bedek met de rest van de boterige kataifi. Bak de kunafah in 20 minuten in het midden van de oven goudbruin en knapperig. Schenk de citroensiroop over de warme kunafah en laat intrekken. Serveer de warme kunafah met lobbig geklopte slagroom en/of een bolletje vanille-ijs.

6 - 8 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : nagerecht

bron : Khadija Rabaai, in Melk & Dadels : 100 Geheime recepten van Marokkaanse moeders / ROSE stories

Geen opmerkingen: