maandag 27 december 2021

Geroosterde wortels met dadels, molsla & Marokkaanse dressing (Marokko)

GEROOSTERDE WORTELS MET DADELS, MOLSLA & MAROKKAANSE DRESSING

60 gram hazelnoten
400 gram babywortels (het liefst historische rassen, of kleine bospeen), met het loof eraan
1 theelepel honing
1 theelepel granaatappelmelasse
2 volle eetlepels tijmblad
versgemalen zwarte peper
zout
2 volle eetlepels olijfolie
1 sjalot, in dunne ringen
55 gram (2 flinke handenvol) molsla of waterkers, goed gewassen en grofgesneden
6 medjouldadels, ontpit en in stukjes
80 gram zachte geitenkaas, verkruimeld

MAROKKAANSE DRESSING
1 teentje knoflook, fijngestampt met ½ theelepel zeezout
¼ theelepel kaneel
¼ theelepel komijnpoeder
¼ theelepel mild paprikapoeder
¼ theelepel pul biber (Turkse rode chilivlokken)
sap van 1 citroen
wat honing
2 volle eetlepels extra vergine olijfolie
scheutje oranjebloesemwater (optioneel)


Verwarm de oven voor tot 200°C.
Verdeel de hazelnoten over een kleine bakplaat en rooster 8 tot 10 minuten in de oven totdat het vlies donker wordt en ze geroosterd ruiken. Doe in een theedoek en wrijf de vliesjes eraf. Hak de noten grof en zet apart.
Boen (of schrap) de wortels goed en laat het loof en de uiteinden zitten. Peuter stukjes aarde die rondom de steeltjes kunnen zitten los. Leg de wortels in een bakblik met dikke bodem, besprenkel met de honing en de granaatappelmelasse en bestrooi met tijm en flink wat peper en zout. Meng met de olie en rooster 25 tot 30 minuten in de oven totdat de wortels bruin en gaar zijn. Als de dunne uiteinden licht gekaramelliseerd zijn, is dat helemaal niet erg. Haal uit de oven en zet apart.
Maak intussen de dressing. Doe hiervoor alle dressingingrediënten in een schone pot met deksel en schud goed.
Doe de sjalot met de molsla, de dadels en de hazelnoten in een grote kom. Doe de warme wortels en zoveel dressing erbij dat alles licht met dressing is bedekt. Bestrooi met de geitenkaas en serveer direct, het liefst als de wortels nog warm zijn.

4 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : salade

bron : Vegaraba : Vegetarische recepten uit het Midden-Oosten / Greg & Lucy Malouf

Geen opmerkingen: