maandag 27 december 2021

Couscous met warme abrikozenchutney en haloumi (Marokko)

COUSCOUS MET WARME ABRIKOZENCHUTNEY EN HALOUMI

2 - 3 eetlepels zonnebloemolie
225 gram haloumi, in dunne plakken
klein beetje verse koriander, fijngehakt, voor de garnering

CHUTNEY
225 gram gedroogde abrikozen, fijngehakt
1 zure groene appel, geschild, klokhuis verwijderd en in kleine stukjes
1 ui, gesnipperd
2 - 3 teentjes knoflook, fijngehakt
1 eetlepel versgeraspte gember
1 eetlepel sultanarozijnen
2 kaneelstokjes
versgeperst sap en geraspte schil van 1 citroen
1½ deciliter witte wijnazijn
snufje chilipoeder
120 gram plus 1 eetlepel kristalsuiker
1 eetlepel honing
2 - 3 eetlepels oranjebloesemwater

COUSCOUS
350 gram couscous
1 theelepel zeezout
4 deciliter warm water
2 eetlepels olijfolie
25 gram (2 eetlepels) boter, in kleine stukjes


Verwarm de oven voor op 180°C.
Doe alle ingrediënten voor de chutney behalve de honing en het oranjebloesemwater in een tajine of pan met dikke bodem. Breng het geheel al roerend aan de kook. Doe het deksel op de pan en laat alles onder af en toe roeren 15 - 20 minuten op laag vuur koken, tot het mengsel dik is; voeg zo nodig een beetje water toe.
Doe intussen de couscous in een ovenschaal. Roer het zout door het warme water en schenk dit over de couscous. Roer alles goed door; alle couscouskorrels moeten onder water staan. Dek de schaal af met een schone theedoek en laat de couscous in 10 minuten al het water absorberen.
Werk de couscous met een vork door om de korrels los te maken. Wrijf dan met uw vingers de olie erdoor; til de korrels daarbij op en laat ze weer vallen om de couscous luchtig te maken. Verdeel de boter over de couscous. Dek de schaal af met een stuk vochtig bakpapier en laat de couscous in 15 minuten in de oven goed warm worden.
Roer de honing en het oranjebloesemwater door de chutney en laat hem op laag vuur nog 5 - 10 minuten koken, tot hij dik en geurig is. Breng de chutney op smaak met zout.
Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan met dikke bodem en bak de haloumi in 3 - 4 minuten per kant goudbruin. Laat hem uitlekken op keukenpapier.
Schep de couscous op een schaal en vorm er een berg van. Maak bovenin een kuiltje en schep daar de chutney in. Leg de plakjes haloumi rondom de couscousberg. Garneer het gerecht met de koriander en serveer het direct.

4 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Vegetarische tajines & couscous : 65 Verrukkelijke recepten voor Marokkaanse gerecht / Ghillie Başan

Geen opmerkingen: