maandag 27 december 2021

Groene couscous met voorjaarsbouillon, feta en munt (Marokko)

GROENE COUSCOUS MET VOORJAARSBOUILLON, FETA EN MUNT

COUSCOUS
500 gram couscous
½ theelepel zeezout
6 deciliter warm water
1 - 2 eetlepels olijfolie
klein bosje verse bladpeterselie, fijngehakt
klein bosje verse dille, fijngehakt
grote bos verse munt, fijngehakt
1 eetlepel boter, in stukjes

BOUILLON
1 liter groentebouillon
250 gram broccoli, in kleine roosjes verdeeld
1 courgette, in stukjes
1 groene paprika, zonder zaadlijsten en in kleine stukjes
250 gram verse tuinbonen, gedopt
6 - 8 lente-uitjes, in dikke ringen
250 gram verse erwten, gedopt
zeezout
versgemalen zwarte peper
150 gram feta, verkruimeld
paprikapoeder, voor het bestrooien


Verwarm de oven voor op 200°C.
Doe de couscous in een ovenschaal. Roer het zout door het warme water en schenk dit over de couscous. Roer alles goed door; alle couscouskorrels moeten onder water staan. Dek de schaal af met een schone theedoek en laat de couscous in 10 minuten al het water absorberen.
Werk de couscous met een vork door om de korrels los te maken. Wrijf dan met uw vingers de olie erdoor; til de korrels daarbij op en laat ze weer vallen om de couscous luchtig te maken. Meng de gehakte kruiden erdoor, maar bewaar een beetje gehakte munt voor de garnering, en verdeel de boter erover. Dek de schaal af met een stuk vochtig bakpapier en laat de couscous in 15 minuten in de oven goed warm worden.
Maak intussen de groentebouillon. Schenk de bouillon in een pan met dikke bodem en breng hem aan de kook. Voeg de broccoli, courgette, paprika en tuinbonen toe en laat ze 3 - 4 minuten op matig vuur koken. Voeg de lente-ui en erwten toe en kook ze 2 - 3 minuten mee, tot de groenten beetgaar zijn. Breng de bouillon op smaak met zout en peper.
Haal de couscous uit de oven. Schep hem op een schaal, vorm er een berg van en maak bovenin een kuiltje. Schep de groenten met een schuimspaan uit de bouillon en in het kuiltje en rondom de couscousberg. Bevochtig de couscous met een beetje bouillon. Strooi de verkruimelde feta en de bewaarde munt erover en bestrooi het geheel tot slot met wat paprikapoeder. Doe de resterende bouillon in een kom en zet deze op tafel, zodat iedereen naar smaak wat over de couscous kan scheppen.

4 - 6 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Vegetarische tajines & couscous : 65 Verrukkelijke recepten voor Marokkaanse gerechten / Ghillie Başan

Geen opmerkingen: