KHORESH-E-FESENJAN (STOOFSCHOTEL MET KIP, WALNOOT & GRANAATAPPEL)
Khoresh is het Perzische woord voor stoofschotel. Fesenjan is een rijke, glanzende stoofschotel van kip, eend of lamsgehaktballetjes met gemalen walnoten en granaatappelmelasse. De stoofschotel heeft een diepe, rijke maar ook zure smaak en een nootachtige structuur. Fesenjan is een heel populair gerecht in Iran, dat door zijn zoete en tegelijkertijd zure karakter een van de meest bejubelde stoofschotels in ons repertoire is. Zoals de meeste stoofschotels is deze het lekkerst als je hem een dag van tevoren maakt.
plantaardige olie
2 grote uien, gesnipperd
1 eetlepel bloem
600 gram walnoten, fijngehakt in een keukenmachine
8 kippenbouten, zonder vel
versgemalen zwarte peper
zeezout
1,2 liter koud water
3 eetlepels fijne kristalsuiker
450 milliliter granaatappelmelasse
pitjes van 1 granaatappel, ter garnering
Verhit een braadpan op middelhoog vuur en doe 3 eetlepels plantaardige olie in de pan. Bak daarin de uien glazig en lichtbruin. Verhit een grote koekenpan en rooster de bloem tot deze lichtbeige van kleur wordt. Doe de walnoten erbij en roer goed door. Bestrooi, zodra de uien bruin zijn, de kip aan beide kanten met peper en zout en doe ze bij de uien. Zet het vuur hoger en schroei de kippenbouten aan beide kanten dicht. Haal de pan van het vuur en zet apart. Doe het water bij de walnoten in de pan, roer goed door en breng het mengsel langzaam aan de kook. Laat daarna 1 uur met een deksel op de pan op middelhoog vuur zachtjes koken. Hierdoor worden de walnoten gaar en zacht. Wanneer de natuurlijke olieen van de walnoten naar boven komen drijven zijn de walnoten gaar. Doe de suiker en de granaatappelmelasse bij de walnoten en roer 1 minuut goed door. Neem hier de tijd voor, want het duurt even voordat de melasse vanwege zijn dikke consistentie volledig in de stoofschotel is opgelost. Doe daarna de kip en de uien erbij en laat 2 uur met een deksel op de pan garen. Roer elk half uur een keer door, zodat de walnoten niet aan de bodem van de pan blijven plakken en verbranden. Als het mengsel gaar is, heeft het een rijke, donkere, chocoladeachtige kleur gekregen. Bestrooi met granaatappelpitjes en serveer met een flinke kom basmatirijst.
6 - 8 personen
gebied : Iran
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Persiana : Recepten uit het Midden-Oosten & verder / Sabrina Ghayour
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten