woensdag 16 december 2020

Berenj-ba Piaz-e Sorkhkardeh (Iran)

BERENJ-BA PIAZ-E SORKHKARDEH (RIJST MET LINZEN EN UIEN) Wat ik lekker vind aan deze polow is de combinatie van rijst en linzen en de knapperige gebakken uien. Ik geef hier graag maast-e chekideh bij. 250 gram groene linzen 200 gram Perzische of basmatirijst zeezout 4 eetlepels olijfolie 3 grote rode uien, 2 in ringen, 1 gesnipperd 50 gram tarwebloem 200 milliliter zonnebloemolie, om in te bakken 1½ theelepel kurkuma 1½ theelepel kaneel 1 theelepel gemalen koriander 2 theelepels gemalen komijn 1 theelepel zwart mosterdzaad Kook de linzen in ruim gezouten water net gaar, giet af en zet weg. Was de rijst 3 - 4 keer tot het water helder blijft. Laat in een pan glijden en schenk er ruim gezouten water bij en 1 eetlepel olijfolie. Kook zacht tot de rijst nog ‘al dente’ is. Giet af en zet apart. Vermeng met je handen de uienringen en de bloem. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan, voeg in delen de met bloem bedekte uienringen toe en bak ze goudkleurig; kijk uit dat ze niet zwart worden. Laat op keukenpapier uitlekken en zet weg. Veeg de koekenpan schoon, schenk de 3 overgebleven eetlepels olijfolie in de pan en zet deze op laag vuur. Fruit de gesnipperde ui en alle specerijen op laag vuur, voeg de rijst toe en schep door tot alles goed gemengd is. Doe de uitgelekte linzen erbij en de helft van de gebakken uien en roer alles met een vork door elkaar. Schep de rijst als alles warm is op een plat bord en verdeel de rest van de uien erover. 4 - 6 personen gebied : Iran gerechtsoort : bijgerecht bron : Pardiz : Een culinaire reis door Perzië / Manuela Darling-Gansser

Geen opmerkingen: