woensdag 16 december 2020

Chocoladekoeken met zure kersen (Teheran, Iran)

CHOCOLADEKOEKEN MET ZURE KERSEN

Het recept van deze luxe koeken is het resultaat van mijn bezoek aan Café Ilio, een ambachtelijke chocolaterie in het noorden van Teheran, die wordt gerund door Mehrdad Aghameeri en zijn echtgenote Sahar Hossein-Najari. Voordat ze hun chocoladeproducten in Iran introduceerden, is het echtpaar zes jaar lang door België, Frankrijk en Italië getrokken om hun techniek te perfectioneren. Ze verwerken traditionele Perzische ingrediënten, zoals saffraan, pistachenoten en kardemom, in unieke chocoladetruffels, -makarons, -jams en -taarten. Deze chocoladekoeken vallen bij iedereen - van jong tot oud - in de smaak, en dat heeft vast iets te maken met de fantastische combinatie van pure chocolade en zure kersen.

150 gram tarwebloem
30 gram cacaopoeder
½ theelepel zuiveringszout
½ theelepel bakpoeder
¼ theelepel fijn zeezout
125 gram boter
75 gram bruine basterdsuiker
75 gram kristalsuiker
1 groot ei
1 theelepel vanille-extract
80 gram bakvaste pure chocoladedruppels
100 gram zure kersen (of gedroogde gewone kersen), grofgehakt
zeezoutvlokken, om te bestrooien (optioneel)


Meng de tarwebloem, het cacaopoeder, het zuiveringszout, het bakpoeder en het zout in een kom. Klop de boter, de basterdsuiker en de kristalsuiker met een mixer of houten lepel tot een luchtig, romig mengsel. Voeg het ei en het vanille-extract toe. Klop vervolgens beetje bij beetje het bloem-cacaomengsel erdoor. Roer tot slot de chocoladedruppels en de zure kersen erdoor, dek de kom af met plasticfolie en zet het deeg 1 uur in de koelkast. Verhit de oven tot 170°C. Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Haal het deeg uit de koelkast als het stevig aanvoelt. Verdeel het deeg in 12 stukken van 55 gram (een ijsschep is heel handig om gelijke porties af te meten). Draai er ballen van ter grootte van een golfbal en verdeel ze over de bakplaten. Laat voldoende ruimte tussen de ballen (ongeveer 12 centimeter), want ze lopen tijdens het bakken uit. Druk ze niet plat! Bak de koeken ongeveer 16 - 18 minuten in de oven. Prik met een vork in het midden van een koek: al de vork er schoon uit komt, is de koek gaar. Boven in de oven bakt alles harder dan onderin, dus zijn de koeken op de bovenste bakplaat waarschijnlijk eerder gaar dan de rest. Let goed op dat ze niet aanbranden. Laat de koeken eerst 5 minuten afkoelen op de bakplaten: ze zijn namelijk nog te broos om ze meteen te verplaatsen. Laat ze vervolgens volledig afkoelen op een taartrooster. Ik bestrooi de koeken op dit punt graag met zeezoutvlokken om de zoete chocolade wat tegenspel te bieden.

Voor 12 koeken.

gebied : Teheran, Iran
gerechtsoort : gebak

bron : De Perzische keuken : Recepten & verhalen / Yasmin Khan

Geen opmerkingen: