woensdag 16 december 2020

Kuku-ye Loobia Sabz (Iran)

KUKU-YE LOOBIA SABZ (KUKU MET SPERZIEBONEN EN GEKARAMELLISEERDE UI)

Dit recept biedt uitkomst als je groentela uitpuilt met sperziebonen. In deze verleidelijk lekkere en kleurrijke kuku worden ze gecombineerd met heerlijk zoete gekaramelliseerde ui. Ik gebruik graag haricots verts, want die blijven een beetje knapperig en daar houd ik wel van, maar eigenlijk kun je voor dit recept alle soorten sperziebonen gebruiken. En ook met dubbelgedopte tuinbonen wordt deze kuku ontzettend lekker. Eet hem warm of koud, met wat brood en een eenvoudige salade.

15 gram boter
2 eetlepels zonnebloemolie
2 middelgrote uien, fijngehakt
275 gram sperziebonen, in stukjes van 2½ centimeter
2 tenen knoflook, geperst
6 middelgrote eieren
½ theelepel kurkumapoeder
1 theelepel bakpoeder
1 eetlepel tarwebloem
¾ theelepel zeezout
½ theelepel zwarte peper


Verhit de boter en de zonnebloemolie in een koekenpan tot de boter begint te schuimen. Voeg de ui toe en bak hem 15 - 20 minuten op laag vuur tot hij goudbruin en zacht is. Breng intussen een pan water aan de kook. Voeg de sperziebonen toe en kook ze ongeveer 8 minuten tot ze beetgaar zijn. Giet ze af en spoel ze af met koud water, zodat ze niet verder garen. Zet ze weg. Zodra de ui gebakken is, voeg je knoflook toe. Bak het geheel nog 2 minuten. Schep het ui-knoflookmengsel in een grote kom en laat het afkoelen. Je kunt de olie waarin de ui en knoflook zijn gebakken straks nog gebruiken, dus laat het ui-knoflookmengsel eventueel uitlekken tegen de wand van de kom en giet de olie terug in de koekenpan. Verhit de grill op de hoogste stand. Klop in een grote mengkom de eieren los met het kurkumapoeder, het bakpoeder en de tarwebloem. Voeg het zout en de peper toe. Schep de sperziebonen en het ui-knoflookmengsel erdoor. Verhit de koekenpan op laag vuur en voeg zo nodig wat extra olie toe. Giet het kurkumamengsel erin en doe een deksel op de pan. Bak de kuku ongeveer 8 - 10 minuten tot hij net door en door gaar is. Zet de kuku tot slot nog even onder de grill tot hij stevig is. Strooi er eventueel wat zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper over.

6 personen (als onderdeel van een mezzetafel) of voor 4 als hoofdgerecht

gebied : Iran
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Perzische keuken : Recepten & verhalen / Yasmin Khan

Geen opmerkingen: